Menu Zavřít

Vláda podpořila výměnu informací o internetových útocích u bank

13. 3. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Banky a Česká národní banka by měly sdílet informace o internetových útocích a incidentech a o přijatých opatřeních, jak takovým útokům zabránit. Počítá s tím novela zákona o bankách, kterou během dnešního jednání podpořila vláda.

„Návrhem zákona se zavádí zcela nová právní úprava sdílení informací o kybernetických útocích mezi relevantními subjekty na finančním trhu,“ uvádí předkládací zpráva. Cílem je vytvořit preventivní nástroj v kybernetické bezpečnosti a omezit tak rizika škod plynoucích z těchto útoků, píše se dál v materiálu.

Součástí systému sdílení informací bude povinné hlášení o kybernetických bezpečnostních incidentech, včetně přijatých opatření. Dále banky budou moci dobrovolně hlásit tzv. kybernetické bezpečnostní události, opět včetně přijatých opatření.


Zajímáte se o platební karty? Srovnejte je na webu Finance.cz


Novela dále sjednocuje terminologii. Pojmy jako je podnikání, provozování, poskytování služeb jsou nahrazeny pojmem výkon činnosti. Dále zákon uvádí do souladu s dalšími zákony úpravu řídicích a kontrolních systémů, což spočívá především ve formulačních změnách, doplnění úpravy personálního vybavení a přeskupení některých ustanovení v zákoně.

Zákon také zjednodušuje přeshraniční podnikání úvěrových institucí. ČNB již nebude podle návrhu zahajovat správní řízení v případě, že úvěrová instituce pro to splňuje zákonné podmínky, ale pouze tehdy, když shledá, že podmínky pro podnikání v jiném členském státě splněny nejsou. Centrální banka by rovněž měla mít pravomoc dohlížené úvěrové instituci uložit jako sankci za určitých podmínek změnu auditora.


Čtěte komentář Vladana Gallistla:

Banky stagnují. A nebude líp

 Gallistl


Další změny se týkají možného financování provozních nákladů Garančního systému finančního trhu nebo zrušení některých ustanovení v návaznosti na přijetí zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu.

„Důvodem předložení zákona je objektivní potřeba uvést stávající právní úpravu do souladu s ostatními sektorovými zákony, novým občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích, zpřesnit znění některých ustanovení, zrušit ustanovení, která pozbyla významu a provést některé terminologické úpravy za účelem zkvalitnění textu zákona a opravit některé chyby,“ uvádí MF.

CIF24


Z bankovniho sektoru v tuzemsku čtěte více:

Visa snížila poplatky za výběr z bankomatu. Velcí hráči přijdou o desítky milionů

Autorizovat platby online přes selfie budou moci Češi již letos

 Platební karta Visa, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).