Menu Zavřít

Vláda schválila programové prohlášení. Důchodci by měli jezdit vlakem zdarma

8. 1. 2018
Autor: čtk

Menšinová vláda předsedy hnutí ANO Andreje Babiše schválila novou verzi programového prohlášení, návrh je oproti původnímu znění kratší a doplnila ho úvodní pasáž. Nově také zahrnuje slib vlaků zdarma pro důchodce a studenty. Menšinový kabinet s dokumentem předstoupí před Sněmovnu, až bude ve středu poslance žádat o důvěru. Premiér Babiš po jednání vlády uvadl, že programové prohlášení již zaslal předsedům sněmovních stran.

V preambuli vláda hovoří o prioritách, mezi nimi jsou příprava změny systému penzí, evropská agenda, digitalizace státu, strategický investiční program, posílení bezpečnosti a reforma státu. „Vypadly některé formulace, které se opakovaly a některé nadbytečné texty,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci. Rozšířit program o železnici zdarma pro důchodce nad 65 let a studenty do 26 let se Babiš podle svých slov rozhodl během víkendu. Jde podle něj o ukázku toho, jak jeho kabinet chce pracovat pro lidi.

Babiš počítá s tím, že vláda ve středu důvěru nedostane. „Za nás předpokládáme, že důvěru nezískáme,“ uvedl. Zopakoval, že na vině jsou představitelé dalších stran, kteří podle něj odmítli s ANO jednat. Menšinová vláda je podle Babiše příležitostí, „aby byl kabinet akceschopnější a byl potlačen nesmyslný a škodlivý resortismus“.

Kabinet také uvádí, že nebude do státní správy dosazovat politické nominanty, naopak státní správu otevře a odpolitizuje.

Ve Sněmovně je vláda podle prohlášení ve snaze nalézt maximální možný konsenzus připravena do plnění svých priorit a programového prohlášení zapojit i odborníky opozice.


Bude to jízda. Čtěte komentář Pavla Párala

 Páral


Návrh programového prohlášení kabinet upravil podle připomínek Svazu měst a obcí, zástupců seniorů a výsledků jednání tripartity, řekl premiér.

Oproti návrhu prohlášení, které vláda publikovala v polovině prosince, je v upraveném dokumentu podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) zmíněno sociální bydlení a dostupné bydlení pro skupiny, jako jsou senioři a matky samoživitelky.

Menšinový kabinet se kvůli programovému prohlášení sešel dnes odpoledne na Úřadu vlády mimořádně. Ve středu, kdy ho představí Sněmovně, jednání dolní komory začne v 10:00, o hodinu později by před poslanci měl vystoupit prezident Miloš Zeman, který plánuje vládu podpořit. Avizoval už také, že v případě druhého pokusu o sestavení vlády opět osloví Babiše.

MMF24

Strategické směry Babišovy vlády podle programového prohlášení
1. V prvé řadě je to Digitální Česko.
Chceme dostupnost vysokorychlostního internetu všude. Chceme jednotné standardy, v maximální míře využívat sdílených služeb. Na úrovni státu musíme mít jednotné služby. Vytvoříme centrální portál státu, kde si občan bude moci vše vyřídit a k tomu využijeme služeb pošty pro ty občany, kteří internet nemají atd. Elektronizace musí být všude, kde je to možné - daňová přiznání, elektronické recepty, elektronická dálniční známka atd.

Vytvoříme funkci zmocněnce pro digitalizaci, který bude celý proces řídit bez zbytečné administrativy.
2.Chceme být v Evropě vidět.
Musíme důrazněji hájit své zájmy ve sjednocující se Evropě. Jde nejen o imigrantské kvóty, které odmítáme - a o tom chceme přesvědčit své partnery. Chceme i větší podporu pro boj s daňovými ráji, daňovými úniky. Chceme i podporu pro naše záměry v rozvoji jaderné energetiky. Nechceme jen přikyvovat Bruselu, ale chceme jeho politiku měnit. Vláda nevidí v současné době možnost přistoupit k eurozóně, nicméně i nadále respektuje přijaté závazky.
3.Sestavíme strategický investiční program.
V prvé řadě předložíme nový zákon o liniových stavbách, který bude podporovat výstavbu a neumožní obstrukce. To je alfa a omega.

Naším záměrem je stavět dálnice, obchvaty měst. Začít s přípravou trasy pro vysokorychlostní železnice a rekonstrukcemi nádraží - ve světě jsou nádraží moderní infrastrukturou, která slouží celému městu - obchod, občanská vybavenost a u nás často špinavé budovy, které hyzdí město.

Musíme začít s výstavbou nových bloků pro jaderné elektrárny. Investiční pobídky jen výjimečně pro akce s vysokou přidanou hodnotou.

Potřebujeme podpořit produktivní investice pro malé a střední firmy, které technologicky zaostávají.

Musíme budovat byty pro mladé rodiny i pro starší občany.

Musíme začít s rekonstrukcemi památkových objektů ve všech regionech - přitáhnout turistický ruch i mimo hlavní centra.
4.Chceme důchodovou reformu.
Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet.

Chceme proto zřídit Státní důchodový úřad, který bude tyto prostředky spravovat a veřejnost bude vědět, kam její sociální odvody směřují a jak jsou využity.

Vláda přijme rozhodnutí, které za stanovených podmínek umožní bezplatné užívání osobní železniční dopravy pro důchodce starší 65 let.

Prosadíme rychlejší realizaci výstavby dostupného bydlení pro seniory, a to zejména formou nájemního bydlení v malometrážních bytech komunitního typu, to vše na základě provedené analýzy těchto potřeb ve spolupráci s kraji, městy a obcemi. Během vládního působení lze postupně realizovat až 4-6 tisíc těchto bytů a pro další období připravit jejich výstavbu v obdobném rozsahu.
5.Chceme začít s reformou státu.
To je vyrovnaný státní rozpočet a nový zákon o příjmových daních. Důsledná kontrola regulovaných cen - voda. Lépe spravovat majetek státu. Bojovat s lichvou.

Potřebujeme narovnat vztah mezi samosprávnými celky a státním rozpočtem. Dnes zejména kraje stále požadují další zdroje z centra.

Potřebujeme reformu sociální péče a regulaci trhu práce - nové pracovní síly i stimulace k práci.

Potřebujeme stanovit pravidla pro financování školství a konečně taky začít s posílením technického školství, učňů a vnést pořádek do soustavy vysokých škol.

Potřebujeme jasná pravidla pro financování zdravotnictví, rozvoj jeho kapacit - zvážíme možnost sloučit státní zdravotní pojišťovny do jedné.

Nově koncipujeme rozvoj sportu jak vrcholového tak i masového.
6.Posílíme naši bezpečnost.
Zvyšování výdajů na obranu bude probíhat za vyšší účasti našich firem - výzbroj, munice atd.

Vnitřní bezpečnost bude založena předvídání vzniku krizových situací a jejich důsledném řešení - policie a hasiči.

Prioritou je pro nás zajištění energetické bezpečnosti a soběstačnosti ve výrobě elektrické energie.

Zvýšíme stupeň soběstačnosti naší výroby potravin.

Budeme chránit půdu jako základ našeho bohatství před záborem a erozí. Potřebujeme udržet vodu v krajině. Vyřešíme odpadové hospodářství.

Domácí suroviny budeme chránit a zpracovávat tak, aby efekt pro společnost byl nejvyšší.

Zdroj: Programové prohlášení vlády

Přečtěte si také:

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Babiš si vybral svou pravou ruku pro vědu: exministryni Kopicovou

Personální změny na ministerstvech: na vnitru končí náměstkyně Pálková, na financích Závodský

Očista obrany začíná. Šlechtová propustila nejlépe placenou úřednici


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).