Menu Zavřít

Vláda si prý přeje česko-ruské konsorcium

19. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Prodej ČSA

EBF24

Konsorcium Deloitte/Camerom McKenna, které má vládě radit při prodeji Českých aerolinií (ČSA), stále nemůže zahájit privatizaci. Neúspěšný uchazeč v tendru na poradce, tandem McKinsey/AK Toman, Devátý & Partneři, se podle informací týdeníku EURO totiž odvolal proti výsledku soutěže u ministerstva financí. Stejným způsobem reagoval i vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra, který má proces privatizace na starosti. Společnost McKinsey tuto informaci odmítla komentovat.
O zájemcích o ČSA nemá veřejnost příliš mnoho informací. „Pokud existují, vzhledem k celosvětové situaci mnoho uchazečů ani nebude,“ uvedl vysoce postavený manažer z odvětví letecké dopravy.
Týdeník EURO však z vládních kruhů získal informaci, že v soutěži by mohlo mít velkou šanci uspět česko-ruské konsorcium Travel Service/Aeroflot, kde by Rusové drželi minoritní pozici. Jenže k tomu by bylo zapotřebí, aby se tyto dva vážní zájemci na vytvoření konsorcia dohodli. „Všichni o tom hovoří, ale já jsem z Aeroflotu na toto téma zatím s nikým nemluvil,“ řekl týdeníku EURO podnikatel Jiří Šimáně, jeden ze spoluvlastníků firmy Travel Service. Spojení s ruským národním dopravcem je podle něj zatím jenom spekulace.
Ve firmě Travel Service ale 80 procent akcií vlastní islandský podnik Icelandair. Je tedy možné, že s Rusy vyjednávají Seveřané. „Z informací, které mám k dispozici, mohu jednání mezi islandskými vlastníky a zástupci Aeroflotu stoprocentně vyloučit,“ sdělil týdeníku EURO zdroj z firmy Travel Service, který si nepřál být jmenován.

Potenciální kupci ČSA Aeroflot
China Southern
Delta Airlines
Northwest Airines
Odien Group *
Travel Service
* finanční investor, nový vlastník cestovní kanceláře Čedok
Pramen: zdroje týdeníku EURO a ČTK

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).