Menu Zavřít

VLÁDA TŘIKRÁT ÚSPĚŠNÁ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna

Do závěrečného kola poslaneckého projednávání postoupil vládní návrh zákona, který má zpřísnit podmínky pro vydávání živnostenských listů. Podnikání by napříště mělo být zamezeno nejen osobám, které byly v minulosti odsouzeny za trestný čin souvisej ící s podnikáním, ale každému, komu byl za úmyslný trestný čin uložen nepodmíněný trest na dobu delší než jeden rok. Ten, kdo bude chtít provozovat koncesovanou živnost, bude muset kromě odborného vzdělání prokázat také praxi v oboru. Nově také musí zajistit, aby odbornou kvalifikaci měli i jeho zaměstnanci. Cizinci, kromě občanů Evropské unie, budou muset k žádosti o živnostenský list přiložit povolení k pobytu v ČR.

Vládní návrh nového zákona o poštovních službách postoupil do třetího čtení. Podle dosud platného zákona z roku 1946 má stát výhradní právo na poskytování poštovních služeb. V současné době se však doručováním zásilek zabývá kromě státní České pošty celá řada dalších organizací. Nový zákon by tak měl legalizovat již existující stav a vytvořit v poštovních službách tržní prostředí. Provozovat by je podle nového zákona mohl každý, komu ministerstvo dopravy a spojů udělí lice nci. Česká pošta má vládním návrhem zaručeno výrazně dominantní postavení do roku 2005.

Do třetice se kabinetu podařilo do finálního projednávání dostat novelu zákona o drahách. Z prostředků státního rozpočtu, které putují na železnici, by měly být vyjmuty částky určené na zajištění dopravní obslužnosti v regionech. Ty by mě ly být součástí rozpočtu příslušných okresních úřadů. Celostátní dopravu by měl nadále financovat přímo státní rozpočet.

WT100

Poslední čtení čeká na říjnové schůzi Poslanecké sněmovny také novelu zákona o nájmu nebytových prostor, kterou předložili a ve druhém čtení úspěšně obhájili zákonodárci ODS a ČSSD. Navrhují, aby byla zrušena povinnost majitele nebytových prostor žádat obecní úřad o povolení k jejich pronájmu.

Ve hře zůstává také evergreen mezi zákony - ústavní zákon o referendu, tentokrát z dílny Unie svobody. Ta navrhuje, aby byl do ústavy zakotven článek o uspořádání referenda o vstupu země do EU. Zda se podaří referendum prosadit, je o pět nejisté, protože řada poslanců podmínila svůj souhlas pozměňovacími návrhy. Přou se o to, zda by měl být schválen zákon obecně umožňující pořádat referenda, či zda by se ke každému referendu měl přijmout speciální zákon.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).