Menu Zavřít

Vladan Gallistl: Čínská vláda odpálila globální bombu

25. 8. 2015
Autor: čtk/AP

Čínské akcie zahájily týden brutálním propadem o 8,5 procenta, když se klíčový index šanghajské burzy propadl na nějakých 3200 bodů. Čínští brokeři přitom považovali 3500 bodů za hranici, kterou bude čínská vláda bránit zuby nehty. Čekalo se, že kabinet nebo čínská centrální banka přijde o víkendu s těžkotonážním opatřením, které udrží index nad touto hladinou. To se nestalo.

Čína sice poprvé v historii povolila penzijním fondům nakupovat akcie, ale to nebude mít na trhy okamžitý efekt. Fondy musí sehnat brokery, analytiky a vybrat akcie, které budou nakupovat. To chvíli potrvá a hráči na trzích si to uvědomili. Výsledkem byl největší propad čínských akcií od roku 2007.

Pád hranice 3500 bodů zároveň investorům signalizuje, že čínská vláda hází ručník do ringu. Důvodů může být několik. Čínští politici zřejmě podcenili sílu trhů a v pondělí nedokázali zabránit masivnímu výprodeji. Další reakcí proto může být, že sníží povinné minimální rezervy v bankách, což investoři očekávali už o víkendu. Problémem ale je, že politici se snaží porazit trh na cenových úrovních, které jsou podle všeho přemrštěné.

Daleko horší variantou je, že vláda nechává akcie napospas tržním silám, protože čínské ekonomice hrozí daleko větší nebezpečí, která je nutno hasit: výrazně pomalejší růst, stav velkých bank nebo finanční situace regionů a měst.

Třaskavá směs

To vše může vytvořit třaskavou směs, která dopadne nejen na Asii, ale zprostředkovaně na celý svět. Problémy druhé největší ekonomiky světa se už teď rozlily do mnoha oblastí. Komodity se propadly na 17leté minimum a barel americké lehké ropy prolomil úroveň 40 dolarů za barel. V reakci na devalvaci čínského jüanu oslabila řada měn. Vývoj v Číně následně stáhl dolů burzy po celém světě, z nichž se v posledních dnech vypařilo přes pět bilionů dolarů. Mezi investory vypukla globální panika.

Zpomalení čínského hospodářství by zároveň ohrozilo export zboží do Číny. Konkrétně Evropská unie loni vyvezla na čínský trh zboží za 165 miliard eur (necelých deset procent unijního exportu).

Zásluha Pekingu

Nejhorší na současné situaci je, že ji vytvořila sama čínská vláda. Loni v létě ve státních médiích rozjela masáž davů, podle níž neexistoval lepší nápad než investovat do akcií. Výsledkem byl bezprecedentní růst čínských burz, které se za necelý rok vyhouply na více než dvojnásobek. Nyní vláda v Pekingu sklízí trpké plody vlastní politiky. Potíže mohou trvat ještě dlouho, než se vymaže bublina v ocenění čínských společností. Ty se pořád prodávají za 61násobek svých zisků, což je třikrát více než akcie amerických firem.

Pro celý svět je nyní důležité zabránit panice, která by poškodila globální finanční trhy. K tomu by však bylo třeba sladit postup největších centrálních bank světa. Stejně jako během podobných potíží v minulosti.


Čtěte také:

WT100

Čínská burza zažila nejhorší den od krize

Černý den pro Evropu, akcie zaznamenaly nejhorší pokles za sedm let

  • Našli jste v článku chybu?