Menu Zavřít

Vladan Gallistl: Féroví bankéři od Goldmanů

8. 11. 2015
Autor: Goldman Sachs via Wikimedia

Nechvalně proslulá americká banka Goldman Sachs úzkostlivě dbá na svou pověst. Kvůli ní vyhodila dvacet mladých analytiků, kteří podváděli při testech během bankovního studijního programu. Pomáhali si totiž vyhledávačem Google, ale na počítačích firmy, na nichž zároveň vyplňovali testy.

„Toto chování není jen jasným porušením pravidel, ale zcela v rozporu s hodnotami, které pěstujeme ve firmě,“ prohlásil mluvčí banky Michael DuVally. Ve světle skandálů a pochybných praktik, jimiž se banka Goldman Sachs v posledních letech „proslavila“, však jde o zvláštní zdůvodnění.

Jen za nezákonné obchody s problémovými hypotékami zaplatil v letech 2008 až 2013 tento americký bankovní kolos skoro miliardu dolarů. Například za podvody svého bývalého obchodníka Fabrice Tourra banka dostala tehdy rekordní pokutu 550 milionů dolarů.

Obchody s hypotékami ale nebyly jedinou „delikatesou“, kterou bankéři pro své klienty připravili. Obchod se zvláštními dluhopisovými cennými papíry, které se prodávaly klientům, označil v e­mailu ředitel instituce Thomas Montag za „mizerný byznys“.

Jen za nezákonné obchody s problémovými hypotékami zaplatil v letech 2008 až 2013 tento americký bankovní kolos skoro miliardu dolarů.

Reakce banky Goldman Sachs tehdy byla stejně pokrytecká jako v případě vyhozených analytiků. Zaměstnancům se zakázalo v elektronické poště používat sprostá slova. Prodej „mizerných produktů“ klientům ale kupodivu zakázán nebyl. Důvod je jednoduchý. Přišlo by se tím o velké zisky. „Jde čistě jen o to, jak z nich (klientů) dostat co nejvíce peněz,“ popsal před třemi lety praktiky banky její bývalý dlouholetý manažer Greg Smith.

Jeho hodnocení vlastní firemní kultury bylo velice drsné: „Upřímně ale mohu říci, že prostředí je nyní nejjedovatější, jaké jsem kdy viděl.“ Kromě klamání klientů vynikají Goldmani ještě v manipulacích s trhem. Úřady je popotahovaly kvůli tomu, že dávali investiční doporučení největším klientům, která se lišila od dlouhodobých doporučení vlastních analytiků.

Legendární je však předpověď banky z jara 2008, že cena barelu ropy se vyšplhá na 200 dolarů. Během půl roku předpověď analytici srazili až na 50 dolarů, protože se původní odhad ukázal nereálný.

O umění analytiků americké banky se ostatně přesvědčili i Češi, když si Goldman Sachs pohrál s korunou. Na začátku roku 2009 odhadovali její analytici, že kurz koruny se vyšplhá až na 32 korun za euro, což naprosto nevyšlo. Vycházeli z nesmyslných předpokladů, že české banky jsou závislé na úvěrech ze zahraničí. Pravdou byl pravý opak, protože tuzemské bankovní domy půjčovaly peníze svým zahraničním matkám.

Neznalost ekonomů tak zjevně v bance Goldman Sachs zas až tak nevadí. Dá se tak říct, že analytici byli spíše vyhozeni proto, že porušili základní pravidlo Wall Street: Nikdy se nenechte chytit při podvádění.


Čtěte také:

Zisk Goldman Sachs ve čtvrtletí klesl, i kvůli dluhopisům

CIF24

Goldman Sachs diskriminuje ve velkém, tvrdí bývalé bankéřky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).