Menu Zavřít

Vládě ANO a ČSSD důvěřuje 39 procent lidí, Zeman se drží lehce nad padesáti procenty

16. 10. 2018
Autor: čtk

Menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) důvěřovalo v září 39 procent lidí, což je o pět procentních bodů více než předchozímu Babišovu jednobarevnému kabinetu, který vládl v demisi. Důvěra v prezidenta se v září nezměnila, stejně jako v červnu a v květnu mu vyslovilo důvěru 51 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Poslanecká sněmovna měla v září důvěru 29 procent občanů, Senát 32 procent. Obě komory si proti poslednímu červnovému průzkumu o jeden procentní bod polepšily.

Starostům věří 63 procent dotázaných, proti červnu o procentní bod více. Důvěra v obecní zastupitelstva zůstala na 61 procentech. O čtyři procentní body si u obyvatel pohoršili hejtmani, nyní jim věří 40 procent lidí. Důvěra v krajská zastupitelstva klesla o tři procentní body na 42 procent.

Důvěra ústavním institucím v září:

 Důvěra ústavním institucím v září 2018

Zdroj: CVVM

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo v září 21 procent občanů. Ani spokojena, ani nespokojena se cítí být zhruba třetina (34 procent) obyvatel. Nespokojené jsou s politickou situací přibližně dvě pětiny (41 procent) dotázaných. V porovnání s minulým šetřením z června se hodnocení politické situace zlepšilo, podíl nespokojených o osm procentních bodů poklesl. „Aktuální výsledek je tak relativně nejpříznivější od prvního výzkumu po posledních volbách do Poslanecké sněmovny z loňského prosince,“ uvedlo CVVM.

MMF24

Průzkum se uskutečnil 8. až 20. září, dotázáno bylo více než tisíc lidí starších 15 let.

Dále čtěte:

Průzkum: Piráti a ČSSD v září mírně posílili. Lidovci, STAN a TOP 09 by se do Sněmovny nedostali

Lidé nejlépe hodnotí prezidenta a ANO, nejhůř TOP 09, ukázal průzkum

ANO se podle průzkumu drží v čele preferencí. Oslabila ČSSD i Piráti

Průzkum: ANO by dostalo třetinu hlasů, ODS posiluje

Češi tíhnou k pravici, ukazuje průzkum. Levice zaostává o 11 procent

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).