Menu Zavřít

Vladimír Staruch: Nálepku českého Aspenu lze vnímat i pozitivně

28. 2. 2014
Autor: Michael Tomeš, E15

Špindlerovu Mlýnu se stále častěji přezdívá český Aspen. Mohou za to výrazně rostoucí ceny skipasů či občerstvení jdoucí ruku v ruce s rozšiřováním sjezdovek a přípravou revolučního propojení obou lyžařských areálů. Tuto nálepku ještě posílí mezinárodní turnaj v koňském pólu, který se v lyžařském areálu Svatého Petra uskuteční příští týden.

Radnice většinu z výše uvedených věcí sice nemůže ovlivnit, přesto se starosta nejznámějšího horského střediska v republice Vladimír Staruch domnívá, že je vše na dobré cestě a město bude i nadále přitahovat všechny vrstvy návštěvníků a nejenom horních deset tisíc.

E15: Jak se těšíte na velkolepý turnaj v koňském pólu? Bude vám vadit?

Turnaj v koňském pólu se bude konat v prostorách dojezdu sjezdovek v areálu ve Svatém Petru a já doufám, že tato akce zviditelní město a naláká k nám, byť jen na jeden dva dny, také širokou veřejnost. Ale i kdyby to měla být čistě soukromá akce, co proti tomu můžeme namítat? Máme ve Špindlerově Mlýně tradičně spousty firemních akcí, konají se zde nejrůznější teambuildingy, takový je prostě trend a nemá to na nás žádný negativní dopad.

E15: Ptám se hlavně proto, že koňské pólo je poněkud snobská záležitost, a právě s nálepkou snobského střediska se Špindlerův Mlýn stále častěji potýká. Přezdívá se mu...

…já vím, český Aspen. Já osobně ale nevnímám toto spojení pouze negativně. Ve Špindlerově Mlýně máme nejkvalitnější a nejdelší sjezdovky v Česku, poskytujeme tu kvalitní služby.

E15: Jenže tato nálepka se používá spíše pejorativně, jako výraz toho, že Špindlerův Mlýn je více spojen s celebritami, drahými auty a luxusním oblečením než se sportovním lyžováním.

Tohle samozřejmě může od návštěvy Špindlerova Mlýna odradit. Naše město bylo vždycky zaměřeno na širokou veřejnost, a pokud by se mělo stát destinací pro užší skupinu lidí, určitě by to spoustu podnikatelů poškodilo.

E15: Proti této nálepce vystoupila nedávno skupina podnikatelů z vašeho města a apelovala na veřejnost, že nechtějí být českým Aspenem. Na druhé straně některé ceny služeb velmi výrazně rostou. Před pár dny se na Facebooku objevil přehled cen v bistru na sjezdovce: polévka 75 korun, klobása 135 korun.

Je otázka, jestli je to správná cesta, kterou se nový nájemce vydal. To se ukáže až za několik let. Oni zvolili svou strategii, chtějí zlepšit kvalitu služeb a samozřejmě k tomu zvedli ceny. Prostě chtějí, aby už se tam neprodávala polévka v plastovém kelímku. Časem se ukáže, jestli budou lidé chtít kvalitnější služby za vyšší peníze, nebo raději plast. Ale v centru města je spousta restaurací, kde se můžete naobědvat velmi levně, kde je menu za nějakých 85 korun.

E15: Pojďme zpátky k celebritám. Vypadá to, že hlavně koncem roku se část pražské elity stěhuje do Špindlu.

Celebrity se ve Špindlerově Mlýně potkávají, protože v zimě mají naše město rádi. Když je sníh, vládne u nás pohádková atmosféra, tak se jim vůbec nedivím, že se tu setkávají a objevují se v nových modelech aut či oblečení. To je přece normální. Spíš mi přijde, že bulvární média zveličují.

E15: A co by chtělo město? Sportovní středisko, město pro rodiny s dětmi, nebo zimní sídlo pro celebrity?

Radnice by samozřejmě chtěla, aby byl Špindlerův Mlýn zajímavý pro všechny. Pro širokou veřejnost, třeba letní období je pro rodiny s dětmi zajímavé. Pokud k nám bude jezdit široká veřejnost, budou se zlepšovat všechny služby.

E15: Zimní rodinná dovolená je už hodně drahá. Letos se za skipasy platí 850 korun. Co si o tomto zvyšování cen myslíte?

To já jako starosta nemohu hodnotit ani ovlivnit. To je věc společnosti Melida, která má sportovní areál v pronájmu. Nevidím do jejich hospodaření. Jen bych chtěl připomenout, že lidé vidí jen dražší permanentku, ale nevidí už další věci. Třeba že se zkvalitnily sjezdovky, pojmou tak více lidí a jsou bezpečnější, přibyly ochranné sítě. To něco stojí.

Pokud by se město stalo destinací pro užší skupinu lidí, určitě by to spoustu podnikatelů poškodilo

E15: Nový nájemce se zatím soustředí jen na sportovní areál a restaurace, ale v Tatrách podniká i v hotelnictví. Dají se ve Špindlerově Mlýně ještě stavět další hotely?

Víceméně ne. Jsem rád, že se podařilo schválit územní plán, který zásadně omezuje a reguluje výstavbu nových hotelů. Městu by měl zůstat charakter rozptýlené horské zástavby, protože to dělá Špindlerův Mlýn krásným, když mezi domy prosvítá kus lesa nebo skal. Proto jsme raději, když se rekonstruují staré objekty, které jsou často v žalostném stavu a mají třeba sociální zařízení na chodbě. Co se týče Melidy, nemám informace, že by chtěla skupovat hotely a rozšířit své aktivity také o ubytování.

E15: Představili ovšem své vize lyžařského areálu včetně propojení obou lyžařských středisek. Kdy se s tím počítá?

Tato vize vznikla už před jejich příchodem. Už od roku 2006 se uvažuje o propojení Svatého Petra s Medvědínem. Počítá se s propojením sjezdových tratí u centrálního parkoviště a s výstavbou nových tras lanovek a sjezdovek. Měly by vzniknout dvě sjezdovky, jedna na straně ke Svatému Petru a jedna na straně Medvědína. Tím se areál rozšíří o sjezdovky hlavně pro širší veřejnost a rodiny s dětmi. Pokud se tedy majitelé Melidy rozhodnou, že jim původní plány na propojení vyhovují, nic nebrání, aby se začalo s jejich realizací.

E15: Pro město je tato vize přijatelná?

Určitě. Ale teď nejsme na tahu. Stále neznáme finální podobou projektu, i když se o tom už intenzivně mluví.

E15: Špindlerův Mlýn má bohatou nabídku dalších aktivit hlavně na jarní a letní sezonu, od lanových center až po aquapark. Plánuje se výstavba něčeho dalšího?

Rádi bychom změnou územního plánu připravili zajímavý cyklistický okruh kolem celé přehrady, kde by byla cyklostezka pro rodiny s dětmi, která by se dala použít také na bruslení. Měla by mít asi pět kilometrů. To by mohla být velmi příjemná novinka, protože většina cyklostezek v okolí vede v horské oblasti a nehodí se pro rodiny s dětmi. V zimě by se pak změnila na běžkařský okruh, který by mohl být osvětlený. Do konce volebního období chceme začít s rekonstrukcí autobusového nádraží. To stávající je třicet let staré a neodpovídá současným standardům.

E15: Když jsme u autobusů, nová klientela by spíše využila heliport. Má Špindlerův Mlýn oficiální přistávací plochu?

Měli jsme heliport primárně pro vrtulník záchranné služby, ale protože vrtulníky stejně přistávaly co nejblíže místa úrazu, zrušili jsme ho. V případě vrtulníků soukromých osob preferujeme, aby přistávaly na prvním záchytném parkovišti. Není to sice plocha určená pro tento účel, takže je třeba přistání domluvit a předem připravit, ale není s tím problém.

E15: A jak je to s koupáním? Smí se v přehradě plavat?

Smí. Společnost Melida zde také provozuje lodičky.

E15: Ještě k vašim plánům na radnici. Po minulém volebním období jste zdědili velké dluhy. Už jste je zvládli?

Už se to podařilo. Celkový dluh města tehdy činil zhruba sedmdesát milionů korun. To nebylo nic příjemného. Během našeho volebního období jste tento dluh stáhli na 15 milionů, což je, myslím, velmi slušný výsledek. Proto bude v dalším období mnohem více prostoru pro investice. Jen pro lepší představu: město má roční rozpočet kolem 60 milionů, ale třeba jen zimní údržba vyčerpá pětinu tohoto rozpočtu. Špindlerův Mlýn má totiž čtyři katastrální obvody a udržuje téměř 72 kilometrů komunikací, což je na 1200 trvale žijících obyvatel velmi vysoké číslo.

E15: Letos na podzim budou komunální volby. Chystáte se znovu kandidovat na starostu?

Ještě nevím. V tuto chvíli jsem dost vyčerpaný, neboť spoustu volného času jsem strávil prací. Rád bych kandidoval do zastupitelstva města, ale zda budu usilovat o post starosty, si ještě rozmyslím. Rozhodně však chci mít vliv na chod města, protože jsme dokázali, že je možné ušetřit spoustu peněz, a pokud se rozumně hospodaří, dají se připravit zajímavé projekty. A hrozně by mě mrzelo, kdyby se město znovu zadlužovalo.

E15: Jaký by měl být cíl pro město v následujícím volebním období?

Je potřeba investovat do rozvoje infrastruktury, zkvalitnit chodníky, cyklostezky a další věci pro širokou veřejnost. Zlepšovat parkové úpravy, klidovou zónu ve městě. Jsou to maličkosti, ale výrazně zvýší komfort obyvatel i návštěvníků.

E15: Co vy osobně máte rád na Špindlerově Mlýně?

Žiji ve městě od roku 1991, a když jsem se přistěhoval, líbily se mi hlavně vztahy lidí, kteří k sobě v té době měli velmi blízko. Přece jen to byla taková „větší vesnice“ a skoro všichni se znali. A pak samozřejmě krásná příroda, takže mi Špindlerův Mlýn přišel jako zajímavé místo pro rodinu, která chce žít a vychovávat děti v pěkném městě uprostřed hor.

Vladimír Staruch (41)
Vystudoval Metropolitní univerzitu Praha. Dvacet let pracoval u policie ve Špindlerově Mlýně, posledních sedm let před nástupem do funkce starosty jako zástupce vedoucího oddělení. Mezi jeho zájmy patří cyklistika, volejbal, in-line brusle a běžecké lyžování. Je ženatý a má tři děti.

Čtěte také:

ebf - tip - debata

Mírná zima obere skiareály o 20 miliard, lidé dávají přednost zahraničí

Zabetonované Krkonoše i zachráněné roubenky. Čtyřicátníci mění český venkov

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).