Menu Zavřít

Vládní reforma obstála

1. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Ústavní soud zamítl první část návrhu ČSSD na zrušení zákona

Změny daní, ale pravděpodobně i další návrhy vládní reformy veřejných financí budou nadále platit. Ústavní soud (ÚS) totiž minulý týden zamítl první část návrhu ČSSD na zrušení zákona, díky čemuž zřejmě u soudu obstojí i reformní změny ve zdravotnictví a sociální sféře.
Vláda podobný výsledek očekávala, pro šéfa poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška je rozhodnutí ÚS zklamáním. Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že ÚS zamítnutím návrhu popřel sám sebe. Podle ČSSD jsou forma přijetí reformy i některé její obsahové body protiústavní. Soud vyjádřil jisté výhrady jak k formě zákona, tak způsobu jeho projednávání, a potvrdil, že při přijímání byla omezena diskuse. Norma však prý nebyla přijata svévolně, a není třeba ji rušit. „Navzdory všem pochybnostem o takový případ nejde,“ řekl soudce Pavel Holländer. S nálezem schváleným většinou patnáctičlenného pléna nesouhlasili čtyři jeho kolegové včetně předsedy soudu Pavla Rychetského.
Reforma veřejných financí vstoupila v platnost letos 1. ledna, poslanci ČSSD ji napadli už loni v říjnu. Navrhovali zrušení celé reformy, popřípadě zrušení jejích částí. Následně dostal ÚS i další návrhy, všechny ale odmítl. Rozhodl se totiž upřednostnit první obdržený návrh.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).