Menu Zavřít

Vlídnější tvář čínského vedení

23. 5. 2008
Autor: Euro.cz

------

Čínská vláda se rychle chopila příležitosti, kterou jí zemětřesení v provincii S'-čchuan poskytlo. V televizi ukazuje tisíce záchranářů, příslušníků armády a běžných lidí, jak pomáhají vyprostit z trosek budov oběti zemětřesení, jejichž počet ke konci minulého týdne dosáhl 55 tisíc a dalších 25 tisíc lidí bylo pohřešováno. Přístup čínského vedení k řešení následků přírodní katastrofy vyniká zejména ve srovnání s postupem barmské vojenské junty, která naopak udržuje v přísném utajení rozsah škod, jež napáchal v zemi tropický cyklon. Armáda záchrannými akcemi v S'-čchuanu výrazně vylepšila svou image, která utrpěla při potlačování demonstrací, ať již v roce 1989 na pekingském náměstí Tchien-an-men či nedávno v Tibetu. V postižené oblasti operuje přes 110 tisíc vojáků. Oslavné ódy na armádu se již objevily na čínském internetu. „Ať dlouho žijí naši chlapci,“ hlásá plakát nazvaný Východní záře na webové stránce deníku People's Daily. „Jste obrovským příkladem! Čína bez vás nemůže žít, a ani my nemůžeme,“ píše jistý „czjjj2005“ na populárním čínském portálu www.163.com.
Na záchranné akce osobně dohlíží premiér Wen Ťia-pao. Vláda navíc oznámila, že zveřejní informace o využití peněz určených obětem katastrofy, aby zprůhlednila rozdělování těchto prostředků. Podle vládních údajů se zatím podařilo shromáždit finanční pomoc ve výši 1,8 miliardy dolarů. Ale nejen doma sbírá čínský kabinet body. Po týdnech, kdy byla Čína vystavena zahraniční kritice kvůli svému postupu proti demonstrantům v Tibetu, se náhle situace obrátila. Svět dává nyní Pekingu najevo účast a sympatie. Do Číny směřuje pomoc ze Spojených států, Evropy a Japonska, které Peking nejvíc kritizovaly, a také čínské vedení nasadilo vůči Západu smířlivější tón.
Premiér Wen Ťia-pao označil zemětřesení za materiálně ničivější než otřesy o síle 7,8 stupně Richterovy škály v roce 1976, které zasáhly průmyslové město Tchang-šan 200 kilometrů východně od Pekingu. Podle oficiálních údajů tehdy v této velmi hustě obydlené oblasti zahynulo 242 tisíc lidí, což je počet, jenž se nyní v S'-čchuanu zdaleka neočekává. Ekonomické podmínky v zemi se ale po nedávné katastrofě staly natolik nejistými, že se řada investorů rozhodla prozatím opustit trh. V prvních odhadech čínská vláda uvedla, že by se přímé ekonomické škody způsobené zemětřesením mohly vyšplhat na 67 miliard jüanů, což odpovídá 154 miliardám korun. Analytici se však domnívají, že konečná suma škod bude mnohem vyšší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).