Menu Zavřít

Vlk v beránčím balení

14. 12. 2004
Autor: Euro.cz

(EURO 49/2004)

ebf - tip - debata

Domnívám se důvodně, že se Leo Pavlát ve své reakci dopustil několika nepřesností. Dopustil se omylu, když tvrdí, že odvolání předsedy Jelínka a tří místopředsedů je průkazné a ověřitelné. Leo Pavlát přece stanovy ŽOP jakožto člen reprezentace musí znát. Leo Pavlát nejenže se dopustil omylu, ale dostává se na nebezpečně tenký led pomluvy ve chvíli, kdy se snaží upozornit na možnost manipulace s hlasy z korespondenční volby. Zdá se, že se s výsledkem dubnového hlasování nesmířil ani po více než půl roce.
Leo Pavlát se opět dopustil omylu, když píše o židovské škole. Nová ředitelka, vybraná během jediné loňské reprezentace, například prokazatelně lhala o skutečnostech, které by ji jinak z takové funkce zcela diskvalifikovaly. Šlo například o otázku vzdělání.
Leo Pavlát se dopustil omylu ještě jednou, když píše o aféře týkající se odvolání pražského rabína. Sidonovy disidentské zásluhy nemají s jeho nynějším působením nic společného. Jeho přátelé z řad disentu, kteří z naprosto převážné většiny mohou těžko co vědět o dění na ŽOP, tuto skutečnost ještě nepochopili; osobují si však samozřejmé právo vynášet v této situaci suverénní mravní soudy.
Leo Pavlát se dopustil omylu rovněž ve chvíli, kdy psal o hnutí Chabad. U tak zbožného člověka, který si osobuje právo hodnotit víru druhých, to vskutku překvapuje. Stejně jako neznalost okolností otázky a rozsudku rabínského soudu v Izraeli. Ten se totiž ve prospěch Karola Sidona nevyslovil.
Leo Pavlát se opět dopustil omylu, který si lze vysvětlit jen těžko. U PR agentury nijak neudiví, že jí byly oproti smlouvě předány jména a adresy členů. Zato auditorské firmě Ernst & Young nebyly předány údaje žádné. Opakuji, žádné, ani jediné jméno, natož další údaje. Takové omyly bývají nepříjemné, jsou-li uvedeny černé na bílém.
Leo Pavlát se vůbec nemýlí, tvrdí-li, že brzy budou zveřejněny výsledky auditu. Jistě přitom vyjde najevo i osobní odpovědnost. Je-li to tak, proč potom tolik omylů v jednom článku? A proč celá masivní mediální kampaň, která se kolem událostí na ŽOP v poslední době opět rozvinula? Z jakého důvodu je takovými články zásobována i majoritní společnost?
Osobně mám důvod se domnívat, že Leo Pavlát se svých omylů dopustil s určitým úmyslem. Rozsáhlá medializace má totiž cíl, který skutečně slouží ke cti „humanistické skupině intelektuálů“ (tak jsou někdy v médiích vedoucí činitelé Platformy v čele s K. Sidonem, nazýváni), kterým není trapné zdůrazňovat vlastní údajnou ortodoxii a zbožnost. Cílem této kampaně viditelně je profesní i lidská diskreditace předsedy ŽOP T. Jelínka; prostředky této kampaně jsou doslova jakékoli, zřejmě dle hesla: ať to obec stojí, co to stojí.
Leo Pavlát se naštěstí mýlí ještě v jedné věci. Jak se totiž ukázalo v první řadě na citovaném shromáždění (kde nakonec neregulérně hlasoval zlomek členstva ŽOP), T. Jelínek má za sebou nejen B. Kurase, ale i množství dalších slušných lidí. Ti také dovedou vystoupit na jeho obranu.

Lucie Friedlaenderová,
členka ŽOP,
pedagog Lauderových škol při ŽOP

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).