Menu Zavřít

Vlna výpovědí

25. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Hrozí distribuci tisku monopol?

PRAHA (zdf) – Hospodářskou soutěž na trhu tisku ohrožuje snaha o nastolení monopolu. Na poplach alespoň bije společnost Mediaprint & Kapa Pressegrosso. Ta dodává noviny a časopisy zhruba polovině prodejců v zemi. Mediaprint upozorňuje, že vlastníci konkurenční První novinové společnosti (PNS) se snaží získat monopol na distribuci denního tisku. Firma proto předala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podnět k uložení opatření k nápravě.
Akcionáři PNS jsou totiž firmy blízké největším vydavatelům novin v Česku: společnosti Vltava-Labe-Press (VLP) vydávající regionální Deníky Bohemia a Moravia, koncernu Ringier - kontrolujícím mimo jiné bulvární deník Blesk - a vydavatelství Mafra, pod něž patří deníky MF Dnes i Lidové noviny. V uplynulých dnech nejprve VLP vypověděla Mediaprintu distribuční smlouvu a předala zakázku společnosti PNS, po vydavatelství VLP odeslaly své výpovědi rovněž Ringier a Mafra.
Mediaprint se domnívá, že velcí vydavatelé uzavřeli nepovolenou dohodu soutěžitelů a postupují ve shodě. Jednatel firmy Ivan Kaufmann doufá, že zkraje tohoto týdne přijme antimonopolní úřad navrhovaná předběžná opatření, protože v opačném případě jeho firmě hrozí, že bude muset přenechat svoji pozici konkurenční PNS, která by tak získala sto procent trhu.
Generální ředitel firmy Ringier Tomáš Böhm, který je zároveň šéfem Unie vydavatelů, se k situaci během uplynulého týdne nedokázal vyjádřit. Prokurista firmy Mafra Roman Latuske bez upřesnění uvedl, že společnost smlouvu vypověděla „na základě zhodnocení vývoje na distribučním trhu“. Mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa zatím jen bez podrobností o dalším postupu potvrdil, že úřad stížnost Mediaprintu obdržel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).