Menu Zavřít

Vltava je nejlepší na světě

26. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Majetek investorů se za dvanáct měsíců ztrojnásobil

Investiční fond Vltava, který založil a řídí český investor a manažer Daniel Gladiš, byl v loňském roce nejúspěšnější na světě. Majetek svých investorů za dvanáct měsíců ztrojnásobil, a ze všech obecných akciových fondů tak dosáhl nejvyššího růstu.
Jak si Gladiš vysvětluje, že fond Vltava byl loni tak úspěšný? „Žádný obecný recept neexistuje, ale přispěly k tomu tři faktory. V první řadě byly akcie, které jsme drželi nebo koupili začátkem roku 2009, většinou až absurdně levné. Bylo celkem jasné, že pokud brzo nenastane konec světa, musejí začít rychle stoupat. Jedinou otázkou bylo kdy a jak rychle. Jejich následný růst však překvapil svojí rychlostí dokonce i nás. Nebyli jsme naopak tolik překvapeni samotnou velikostí růstu, protože všechny naše akcie zůstávají dodnes podhodnoceny. Zadruhé se zdá, že recese měla daleko menší dopad na ziskovost našich společností, než se trh obával. A zatřetí – měli jsme štěstí na transakce, jež jsme během loňského roku udělali. Ve skutečnosti se podařilo téměř všechno, na co jsme sáhli – alespoň zatím,“ odpovídá Gladiš. „Tolik atraktivních příležitostí, kolik jich trhy loni nabízely, se objeví možná jednou za generaci. Nám se podařilo z nich vytěžit maximum,“ dodává český investor.
Akciový fond Vltava zhodnotil v roce 2009 majetek svých investorů o 202 procent. Žebříček sestavil časopis EuroHedge a dle něj se žádný fond svým výnosem Vltavě ani nepřiblížil. Na druhém místě je RAB Energy Fund (+84 %), třetí je RAB Global Mining and Resources Fund (+73 %) a čtvrtý Zaramant Healthcare Fund (+54 %). Žádný další ze sledovaných 151 fondů již nerostl o více než 50 procent.
Gladiš v první polovině devadesátých letech spoluzakládal a řídil makléřskou společnost Atlantik finanční trhy, jež tehdy byla největším brokerem v Česku. Od konce minulého desetiletí se věnoval asset managementu. Před šesti lety založil investiční fond Vltava, jenž má nyní ve správě 850 milionů korun, investuje do akcií po celém světě.

  • Našli jste v článku chybu?