Menu Zavřít

Vnitro nás má za pitomce. Takže nám rozdá na obranu pistole

9. 1. 2017
Autor: Redakce

Ministr vnitra Milan Chovanec šlápl do volebního roku, jako by spíš než „Slávkovi“ chtěl posloužit sám sobě. Od ledna funguje Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, což je něco jako vnitrácké ministerstvo pravdy slídící na webu. Současně chce vnitro svěřit ústavním zákonem obranu naší bezpečnosti i jednotlivým majitelům zbraní.

Nebezpečněji jsem se snad necítil, ani když na vnitro kdysi nastoupil mladý upřímný šmírák Stanislav Gross. Chovancovi jako by unikla ironie jeho argumentace, což ovšem v případě téměř bakaláře z plzeňských práv zas tolik nepřekvapí. Pokaždé, když ministra vnitra vidím a slyším v televizi, mám nutkání zamknout znovu dveře od bytu.

Zatímco zřízením „centra pravdy“ nám Chovanec v podstatě říká, že jsme pitomci, jimž informace musí filtrovat vnitro, což zní ještě strašidelněji než z Orwella, svěřením veřejné bezpečnosti do rukou individuálních držitelů zbraní nám naopak říká, že pro objektivní vyhodnocení situace žádný filtr nepotřebujeme a rovnou můžeme pálit jako myslivci. Tak jsme tedy pitomci, nebo ne?

Ne že by svět samozřejmě nebyl plný paranoiků, diktátorů, autokratů i prezidentských kandidátů šířících hlavně na webu cinknuté nebo i zcela vymyšlené zprávy. Má ale na pravdu fakt dohlížet zrovna vnitro, nad jehož pravdami potřebujeme i v demokraciích snad nejintenzivnější nezávislý dohled? Právě vnitro si totiž s pravdou často rozumí podobně dobře jako třeba Tomio Okamura: nezřídka mu stojí v cestě.


Podle německého tisku využívá Chovanec hysterie v zemi. Čtěte více:

Die Welt: V Česku po berlínském útoku stoupla hysterie

Bezpečnostní opatření provázely Česko časem Vánoc i oslavami Nového roku.


Málokoho proto překvapí, jak to dopadne, když na pravdu začne dohlížet stát. Na Facebooku se okamžitě objevily falešné stránky Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, do kterých se nechytil nikdo jiný než hradní terorista Jiří Ovčáček. Že Chovancův boj za pravdu nakonec udělá největšího trolla (nebo trotla?) právě z Ovčáčka, je jistě další hezká ironie. Bohužel to ale zároveň ukazuje, jak úspěšný asi vnitrácký boj za pravdu bude, když už teď díky němu máme tolik verzí pravdy, že nevíme, která je fakt ta pravdivá.

Ano, Česku se sice muslimští uprchlíci, migranti i potenciální teroristé stále vyhýbají jako čert kříži, protože ani je nic neděsí tak jako naše mrzké platy a státní podpora, v lidech ale přesto vzbuzují čím dál větší strach a obavy, že i u nás jednou nějaký blázen zabije náklaďákem několik lidí – a že to nebude polský řidič kamionu na vlakovém přejezdu.

Ministr vnitra ucítil další PR šanci a nejen těm, kteří se vyzbrojují až teď, chce nadejít ústavním zákonem: ten by majitelům zbraní svěřil právo bránit nejen svou vlastní bezpečnost. „Občané České republiky mají právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot a podílet se tak na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky,“ zní nevinná větička, jak by pravil klasik, jíž chce vnitro dostat do ústavy.

Nikdy jsem neměl problém s tím, když někdo použije zbraň při své vlastní obraně nebo ochraně vlastního majetku; zákon dodržující občan vždy musí mít přednost před tím, kdo se ho rozhodl porušit tím, že vás třeba oloupí. Ostatně jak říká i Chovanec: policie ani armáda nemůžou být všude.


Horáček a Robejšek? To už radši Zeman… Přečtěte si komentář Petra Holce:

Jestli jsou alternativou Horáček s Robejškem, nechte mi radši Zemana

Petr Robejšek


Mému pocitu bezpečí ale určitě nepřidá, pokud budu vědět, že na mou bezpečnost na ulici i kdekoli jinde dohlíží i spousta neviditelných a samozvaných obránců pořádku a zákona. Naopak: někteří z nich jsou úplně stejní paranoikové jako spiklenci z webu a čekají jen na to, až z nich někdo jako Chovanec udělá vojáky. Není občas od věci inspirovat se Izraelem, jen k tomu ale potřebujete izraelskou historii, tradici a zkušenost.

EBF24

Pamatujete ještě na nebohého Pákistánce, z nějž hned v Berlíně udělali teroristu, protože vypadal nějak pákistánsky a z místa útoku na vánočním trhu radši utíkal? Představte si ozbrojeného horlivce bez profesionálního výcviku i institucionální odpovědnosti, co začne na místě za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot zajišťovat zbraní vnitřní pořádek, bezpečnost a ochranu územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky. Na pravdu už pak bude pozdě.

Přečtěte si další komentáře autora:

Jsem hnusný populista

Myšlenkové paradoxy profesora Klause

Sobotka bouchl do stolu... A všichni se znovu smějí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).