Menu Zavřít

Vnitru chybí miliardy na vrtulníky a speciální jednotky. Bez zvýšení schodku to nepůjde, oponuje Pilný

29. 8. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo vnitra bude mít rozpočet na příští rok o 1,2 miliardy vyšší než původně plánovaných 65,5 miliardy korun. Po dnešní schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) to řekl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Podle Chovance však vnitru nadále chybí 3,4 miliardy korun na policejní vrtulníky nebo speciální jednotky.

Chybějící peníze jsou podle Chovance potřeba na věci, které ministerstvu ukládá zákon. Vyjmenoval například nákup vrtulníku, který policie potřebuje, aby mohla provozovat leteckou záchrannou službu. Dál podle něj jde například na projekt speciální policejní jednotky, která se zaměří na kontrolu údajů cestujících v letecké dopravě nebo tisk nových občanských průkazů. Podle Chovance jde o výdaje, které schválila vláda a vycházejí ze zákona. „To není, že by si to ministerstvo vnitra, policie, hasiči a další organizace vymyslely. Jsou to věci ze zákona, jsou to věci, které nám uložila vláda,“ uvedl Chovanec.

Zdůraznil, že peníze získat musí. „Pan ministr avizuje, že bez zvýšení schodku rozpočtu není schopen ty požadavky pokrýt. Nejsme jediní,“ uvedl Chovanec. Dohodnutý schodek rozpočtu pro příští rok je zatím 50 miliard korun. Dodal, že poprvé by se o rozpočtu mělo jednat příští týden na koaliční radě, která naváže na jednání vlády v Lednici. Pilný předpokládá, že by se o rozpočtu na vládě mohlo začít jednat 11. září.


Rozpočet na obranu poroste až do roku 2020. Čtěte více

 Strakoničtí vojáci se systémem S10M


Pilný po jednání ocenil, že vnitro snížilo své původní požadavky, když chtělo do rozpočtu získat 15 miliard korun. Prý chápe, že Chovanec se získanou částkou 1,2 miliardy korun není příliš spokojený. „Je to samozřejmě něco, co jejich požadavky uspokojit nemůže, ale to nemůže uspokojit žádné ministerstvo,“ dodal Pilný. Víc peněz podle něj nemůže dát.

EBF24

Ministři se bavili také o růstu platů, které by chtěl Chovanec u bezpečnostních sborů opět zvýšit o deset procent. Pokud by podle Pilného měly platové požadavky projít, tak bude potřeba zvýšit dohodnutý schodek rozpočtu. „Pokud dojde k navýšení deficitu státního rozpočtu, tak alespoň část té částky se musí použít na skutečné priority a nejen na uspokojení platových požadavků,“ řekl Pilný. Zmínil například dopravní stavby nebo vysoké školy.

Čtěte dále:

Ministerstvo průmyslu dostane 1,5 miliardy navíc. Havlíček je částečně spokojen

Doprava dostane o 1,5 miliardy méně. Ťok šel přitom žádat o vyšší rozpočet

Šlechtová čtyři miliardy navíc nedostane


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).