Menu Zavřít

Voda na prodej

12. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Anglian Water

MMF24

PRAHA (rů) – Vodárenské společnosti, které ovládá britská Anglian Water, budou mít do konce roku nového majitele. Mateřská AWG, která již vloni rozhodla, že se firma zbaví svých mezinárodních aktivit, minulý měsíc uzavřela další kolo soutěže, v níž prodává zahraniční podíly. Nabídky nyní vyhodnocuje a o nových vlastnících chce rozhodnout do konce letošního roku.
V České republice se prodej týká 54 procent akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací, téměř stoprocentního podílu ve Vodovodech a kanalizacích Jižní Čechy a 58 procent akcií společnosti Vodovody a kanalizace Beroun. Týdeník EURO zjistil, že se do soutěže o české podíly přihlásili minimálně dva zájemci: investiční skupina PPF a francouzská společnost Ondeo Services.
Zájem o vodárenskou firmu potvrdil za PPF místopředseda představenstva České pojišťovny Jan Blaško. Pro týdeník EURO však uvedl, že skupina PPF podala nabídku pouze na podíl v severomoravské vodárenské firmě.
Šéf české pobočky Ondea Henri Sylvestre uvedl, že se jeho firma do soutěže přihlásila, odmítl však upřesnit, zda chce kupovat všechny společnosti.
Tradičního soupeře Ondea na českém vodárenském trhu, francouzskou firmu Veolia Water (dříve Vivendi), soutěž nezajímá. „Nabídku jsme nepodali, protože nic nechceme kupovat. Ve vodárenství chceme pouze spolupracovat s městy a obcemi,“ řekla týdeníku EURO mluvčí české pobočky Eva Kučerová.
Britové původně chtěli prodat všechny zahraniční firmy jedinému zájemci, ale zřejmě nenašli vhodného kupce. Letos v červnu proto rozhodli, že je budou prodávat i odděleně. Pro tuto opakovanou nabídku si našli nového poradce, společnost Dresdner Kleinwort Wasserstein.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).