Menu Zavřít

Vojtěch Benda: Oživení na trhu práce bude mít zpoždění

9. 10. 2013
Autor: E15

Čerstvá čísla z trhu práce připomněla, že cesta české ekonomiky z vleklé recese nebude jednoduchá. Navzdory oživení růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí se řady nezaměstnaných rozrostly v průběhu třetího kvartálu o dalších 16 tisíc. Celkový počet lidí hledajících práci dosáhl v září 557 tisíc a míra nezaměstnanosti se zvýšila o desetinu procentního bodu na 7,6 procenta.

Důvodem růstu nezaměstnanosti není snižování počtu pracovních míst. Počet lidí těšících se z pracovní příležitosti v uplynulých šesti čtvrtletích naopak pozvolna rostl recesi navzdory. Přírůstek zaměstnanců však delší dobu zaostává za nárůstem pracovní síly, do níž statistici řadí obyvatele ve věku 15 až 65 let.

Spoléhat se, že problém vyšší nezaměstnanosti vymizí téměř okamžitě ruku v ruce s ekonomickým oživením, by bylo naivní. Během posledních let zažila česká ekonomika dvě recese, kvůli nimž se domácí produkt dnes nachází tři procenta pod nejvyšší úrovní v polovině roku 2008. První recese vyvolala masivní propouštění a nárůst nezaměstnanosti – během roku 2009 o čtyři procenta. Schopnost podniků pružně reagovat na dočasné oživení poptávky v letech 2010 a 2011 se kvůli tomu citelně snížila.

Pravděpodobně i díky tomuto poněkud přehnanému zeštíhlení byla ovšem reakce na druhou vlnu ekonomického poklesu od konce roku 2011 do poloviny roku 2013 výrazně méně ostrá. Po těchto zkušenostech zůstávají domácí firmy ohledně své zaměstnanecké politiky obezřetnější a navzdory nadále nízkému využití výrobních kapacit a tlaku na omezení nákladů se snaží udržet si kvalifikované kmenové pracovníky, jejichž propuštění by mohlo brzdit případnou následnou expanzi v okamžiku oživení poptávky. Kompromisním řešením je praxe zkrácených úvazků, která se začala v uplynulých čtvrtletích rozmáhat hlavně v průmyslu.

Co lze očekávat v následujících měsících? Nárůst nabídky nových pracovních míst v sektorech služeb je zatím kompenzován pokračujícím, i když zvolňujícím propouštěním v některých sektorech průmyslu. Setrvačnost průmyslové sféry byla patrná ještě v srpnovém průzkumu ČSÚ, v němž nadále převládaly průmyslové podniky očekávající další snížení zaměstnanosti v nejbližších třech měsících nad těmi, které naopak chtějí zaměstnance nabírat.

Pozitivním signálem je však dvouciferný růst nových průmyslových zakázek. S plnícími se zakázkovými knihami bychom v první fázi měli vidět prodlužování pracovních úvazků a v horizontu šesti měsíců následně i obrat v trendu nezaměstnanosti. Před přehnaným optimismem ohledně snadného návratu české ekonomiky k silnému, exporty taženému růstu a nízkým hodnotám nezaměstnanosti nechť je ovšem varováním překvapivý pokles zakázek německých podniků.

Autor je hlavním ekonomem BH Securities


Čtěte také:

Nezaměstnanost v září mírně stoupla

ebf - tip - debata

Praha má stále nejvyšší platy a nejnižší nezaměstnanost, skokanem desetiletí je ale Plzeňský kraj

Češi jsou skeptičtí, jen desetina čeká pokles nezaměstnanosti

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).