Menu Zavřít

Volání po svobodě

19. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Šéf British Airways Rod Eddington si stěžuje na přílišné regulace

NEW YORK (tpk) – Pod slovem normalizace si každý představuje něco jiného. Generální ředitel letecké společnosti British Airways (BA) Rod Eddington měl ve svém kritickém projevu o normalizaci leteckého byznysu z minulé středy na mysli především liberalizaci. Proslovem, který přednesl v newyorském Wings Clubu (společnost odborníků působících v leteckém průmyslu), chtěl Eddington upozornit na pokřivené prostředí, jež vlády vytvářejí pro letecké společnosti. „Naše odvětví vězí po krk v regulacích a protekcionismu,“ uvedl mimo jiné.
Šéf BA tvrdí, že nebylo správné, že vlády zneužily situace po 11. září a zasahovaly na podporu leteckých společností. „Protekcionistické postoje jsou jistě pokušením v těžkých časech, ale díky liberalizaci by se taková období dala překonat snáze,“ tvrdí Eddington.
Jako hlavní problém vidí omezování růstu. „Regulace způsobují, že se musí vytvářet aliance, místo toho aby společnosti rozšiřovaly své sítě, a dokonce i aliance jsou někdy regulátory omezovány.“ Přestože Eddington ocenil, že liberalizace za posledních deset let v Evropě i ve Spojených státech pokročila, stále ještě je co dohánět. Jako příklad hodný následování uvedl Austrálii, kde bylo zahraničním aerolinkám umožněno vstoupit i do vnitrostátní přepravy. Za znamení, že něco není v pořádku, pokládá, že všechny ostatní články v letectví – výrobci letadel, letiště a služby – mají lepší výsledky než letecké společnosti.
V British Airways hned po 11. září vznikla vnitřní zpráva o stavu leteckého průmyslu pod názvem Future Size and Shape. Na jejím základě vedení letos v únoru oznámilo mimo jiné snížení počtu zaměstnanců o 13 tisíc osob pro tento rok. Od loňského srpna z firmy zatím odešlo 6700 lidí. Finanční rok v BA končí dubnem, takže jsou k dispozici pouze čísla za půlrok uzavřený ke 30. září 2001 (celoroční výsledky budou v červnu). Tehdy společnost ohlásila pokles obratu o 6,5 procenta proti roku 2000 na 4,548 miliardy dolarů a zisk před zdaněním 45 milionů (meziroční pokles o 70 procent).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).