Menu Zavřít

Voláte záchranku? Možná pro vás přijede Uber

13. 7. 2016
Autor: Mark Warner, Flickr.com; CC BY 2.0

Už brzy by k lehčím případům tísňového volání nemusela vyjíždět sanitka, ale řidič Uberu. O zavedení revoluční novinky uvažují ve Washingtonu.

Oddělení záchranné a požární služby hlavního města Spojených států eviduje narůstající počet volajících. Záchranku si tam za loňský rok zavolalo přes 160 tisíc lidí, což řadí Washington na osmé místo mezi všemi městy USA. Velký počet telefonátů se přitom uskutečnil kvůli případkům, které nevyžadovaly výjezd záchranné služby.

„Spolupracujeme se zdravotním oddělením na zajištění jiného způsoby přepravy pacientů, například pomocí taxi nebo Uberu,“ říká Gregory Dean, šéf oddělení záchranné služby. „Chceme najít cestu, jak ulevit systému.“

Podle návrhu by se u tísňového volání na lince 911 nově asistovaly zdravotní sestry, které by vyhodnocovaly závažnost případu. Kdyby usoudily, že není potřeba výjezd záchranné služby, mohl by pacienta k doktorovi odvést řidič Uberu nebo taxi.

Přelomový návrh ale bude zřejmě velice těžké prosadit. Podle kritiků by bylo největším problémem právě posuzování závažnosti zdravotního stavu pacientů přes telefon.

Přečtěte si, jak chce Uber hlídat řidiče-piráty

Uber začne bodovat řidiče a dávat jim „vysvědčení“

 Jízda alternativní taxislužbou Uber (Autor: Alexander Torrenegra via Wikimedia Commons; CC BY 2.0)

„Když někdo spadne a zlomí si kotník, může si způsobit i vnitřní poranění,“ upozorňuje Alexia Haralamousová, pracovnice záchranné služby. „Některá poranění zase mohou být způsobena zatím neprojevenou cukrovkou. Přes protokol, který se dělá na místě, je možné zkontrolovat hladinu cukru pacienta a určit, zda nejde o něco závažnějšího.“

Aby mohl navrhovaný systém fungovat, musela by být auta řidičů Uberu vybavena majákem, sirénou a odpovídajícím komunikačním systémem, říká Haralamousová. Jen tak by podle ní šlo zajistit bezpečný převoz při náhlém zhoršení stavu pacienta. Dalším problémem by však mohla být nedostatečná praxe řidičů s provozem při krizové situaci.

Uber už v několika státech USA spolupracuje s místní samosprávou například při přepravě seniorů nebo jako doplněk hromadné dopravy.


O Uberu čtěte dále:

EBF24

Taxi bez řidiče. Uber začne testovat autonomní vozidla

Starostové si společně posvítí na Uber a Airbnb


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).