Menu Zavřít

Volba lídra britských konzervativců: pokračují čtyři kandidáti, Johnson drží vedení

19. 6. 2019
Autor: čtk

Do dalšího kola volby lídra britské Konzervativní strany dnes postoupili exministr zahraničí Boris Johnson, současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, ministr životního prostředí Michael Gove a ministr vnitra Sajid Javid. Ve třetím hlasování konzervativních poslanců získal nejméně hlasů ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart, a byl tedy z boje vyřazen.

Už ve čtvrtek se rozhodne o podobě finálové dvojice, z níž nového lídra strany a tedy i příštího britského premiéra vyberou řadoví straníci.

Po třetím kole opět vzrostl náskok hlavního favorita a jednoho z nejznámějších stoupenců brexitu Johnsona. Hlasovalo pro něj 143 ze 313 konzervativních poslanců, což je o 17 více než při úterním druhém kole.

Byl by Boris Johnson lepším premiérem než Theresa Mayová?

Druhou pozici uhájil ministr zahraničí Hunt, kterého podpořilo 54 poslanců, jeho náskok na třetího Gova se však ztenčil na pouhé tři hlasy. Boj o druhou postupovou pozici tak zůstává otevřený. Není vyloučené, že do něj zasáhne i ministr vnitra Javid, který si dnes polepšil ze 33 na 38 podporovatelů.

Dvojice, ze které bude nakonec vybírat kolem 160 tisíc členů Konzervativní strany, bude jasná ve čtvrtek. Pokud nikdo ze zbývající čtveřice kandidátů z boje o pozici lídra neodstoupí, budou poslanci hlasovat dvakrát, přičemž opět po každém kole vypadne uchazeč s nejmenší podporou.

Kde by tvrdý brexit bolel nejvíc?

EBF24

Čtěte také:

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Na útěku před brexitem. Británie přichází o více než 200 tisíc pracovních míst

Brexit na mrtvém bodě. Jednání vlády s opozicí končí bez dohody

Blíží se konec. Mayová v pátek rezignuje, píše britský tisk

Mayová končí, trable nikoli

Británie odejde z EU do listopadu, myslí si šéf EK Juncker

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).