Menu Zavřít

Catering ve volebních štábech: jak chutná volební vítězství i prohra

5. 11. 2017
Autor: Mladá fronta

S prázdným žaludkem všechno vypadá hůř, než to ve skutečnosti je. I volební výsledky. Vyzkoušeli jsme, čím si členové stran i novináři zlepšovali náladu ve volebních štábech

Výsledky letošních voleb do Poslanecké sněmovny jsou již známé. Silnější povahy se s nimi vyrovnaly snadno, někteří z nás je nestrávili doteď. Po uzavření volebních místností se ve štábech jednotlivých stran sešli významní straníci i desítky novinářů a s napětím očekávali, jak to dopadne. O hladu přitom nebyli. Guláš, řízek, guláš, řízek, jako by ti, kteří rozhodují o cateringu pro takové příležitosti, neměli fantazii. Čest výjimkám. Prošli jsme většinu volebních štábů stran, které se dostaly do sněmovny. Kdyby se volby vyhrávaly podle kvality jídla v jednotlivých štábech, dopadly by následovně.

Topka v topíčku

Jednoznačným vítězem voleb by se stala TOP 09. Slovy nejmladšího poslance v historii, zvoleného právě za tuto stranu – Dominika Feriho – bylo jídlo ve volebním štábu „v naprostém topíčku“. Straníci i novináři se sešli v Galerii kavárny Louvre na Národní třídě, a tak občerstvení pocházelo z osvědčené kuchyně Café Louvre.

 Catering ve volebním štábu TOP 09

Chybět nemohly chlebíčky, připravené z křupavé francouzské bagety. Za vyzdvihnutí stojí ten se sušenými rajčaty, mozzarellou a bazalkovým pestem i ten hojně obložený uzeným lososem. Dobře připravený byl Caesar salát, který oživovaly kousky vypečené slaniny.

Z teplých jídel se podávala hovězí líčka na víně s kořenovou zeleninou a skvělé kuřecí řízečky v sezamové strouhance s bramborovým salátem vídeňského typu. A že jsme řízků během onoho smutného sobotního odpoledne ochutnali víc než dost. Nechyběla káva v Louvre kvalitě a k ní třeba jablečný závin nebo křehký borůvkový linecký koláč. Dostat se do štábu bylo v tomto případě za odměnu.

ANO, ale mohlo být i líp

Zlaté a stříbrné konfety létaly vzduchem a jistě jsme nebyli jediní, koho napadlo, že by to v letu směrem k pódiu slušelo i všudypřítomným koblihám. Klasika s meruňkovou náplní nemohla mezi občerstvením na pražském Chodově chybět. Dobře udělali ti, kteří se do nejvzdálenějšího štábu hnutí ANO vypravili až těsně před sečtením všech okrsků. Raut byl sice připraven už odpoledne, ale až do šesti se ho nesměl nikdo dotknout.

 Catering ve volebním štábu ANO

Se stoupající radostí z výsledků stoupala mezi straníky i chuť k jídlu, a tak nenápadně odhrnovali alobaly, pod kterými se ukrývaly hromady řízečků z vodňanských kuřátek obalených v trojobalu s kukuřičnými lupínky. Bramborový salát chyběl, ale k dispozici byl třeba listový salát s plísňovým sýrem. Opomenut nezůstal ani vcelku podařený gulášek a za ochutnání stálo i vepřové s grilovanou zeleninou, které však pod ohřívacími lampami značně utrpělo.

Dezerty se příliš nepovedly. Vedle koblih byl populární i nešťastný pokus o tiramisu a nenápadně se daly mlsat čokoládové kostky. Tímto menu si skutečný vítěz voleb vysloužil naše druhé místo.

Modrá je relativně dobrá

ODS na cateringu nešetřila a měla dost možná nejširší výběr. Jídlo v ohřívačích ale čekáním na strávníky bohužel dosti trpělo, jinak bychom hodnotili výše. Ani tady nechyběly řízky a k nim třeba šťouchaný brambor s cibulkou nebo bramboráčky. Překvapivě se objevily i kuřecí paličky, jejichž estetická konzumace je dosti obtížná. Naštěstí jim chyběla křupavá kůrčička a byly až přespříliš pikantní, takže nešly zrovna na odbyt a pokecaných sak a košil bylo vidět málo.

 Catering ve volebním štábu ODS

Pochválit musíme široký výběr zeleniny, a to jak tepelně upravené, tak i čerstvé. Nejlepší byla ale teplá šunka, pěkně s plnotučnou hořčicí a křenem. Tady bychom se přimlouvali, aby se ostatní strany nechali napříště inspirovat.

Retro v ulici Politických vězňů

Komunistická strana Čech a Moravy bohužel nevyužila cateringu z nedaleké Kantýny, která si kvůli výši cen vysloužila její kritiku v Haló novinách, a vsadila na osvědčenou klasiku – gulášek, řízky, chlebíčky a něco k tomu. U nás jí to vyneslo čtvrté místo.

 Catering ve volebním štábu KSČM

I v pozdních odpoledních hodinách byly mísy s chlebíčky stále plné a po oschlé petrželce nebylo ani stopy. Falešná krabí pomazánka, kombinace sýrů, salámek, šunka se sýrem a trochou majonézy, nic nechybělo. Řízečky zdobila zeleninová dekorace a pro vegetariány byl k dispozici velmi dobrý kuskusový salát s kousky sýra.

Minikarbanátky v paláci Charitas

U lidovců nebylo zrovna veselo. Po slivovici, která nikdy dříve nechyběla, nebylo odpoledne ještě ani památky. Nabídka jídla vynikala pěkně aranžovanými mísami se sýry, uzeninami, ale i ovocem. Ani tady se to neobešlo bez obligátních řízků, ale neprohloupil ten, kdo včas objevil jednohubky z minikarbanátků ukrytých pod kouskem sýra, kolečkem okurky a rajčetem. Ty strčily do kapsy všechny sýry i uzeniny dohromady.

 Catering ve volebním štábu KDU-ČSL

Za ochutnání stála i sekaná, která se krčila mezi plátky šunky. Nejslabším článkem tu byly dezerty, a to jak malé přeslazené punčové řezy, tak prapodivná koule v bílé polevě. Naštěstí to zachraňovaly koláčky. Lidovci mají rozhodně na víc, snad nám to během příštích voleb dokážou.

Lidová strava v Lidovém domě

V rozlehlých prostorách restaurace Hybernia to bylo v pozdějších odpoledních hodinách jako po funuse. Jak známo, smutek je potřeba zajíst, a tak jídlo ze stolů rychle mizelo. Ani tady nechyběl guláš, který jsme vyhodnotili jako nejlepší z těch, které jsme ten den ochutnali. A samozřejmě ani řízky.

 Catering ve volebním štábu ČSSD

Škoda, že kromě Topky nikdo nemyslel na vděčný bramborový salát, který by menu přece jen oživil. I tady byla nabídka dezertů velmi smutná a suchý jablkový koláč s drobenkou bylo třeba dobře zapíjet kávou, aby šel vůbec polknout. Snad se v Lidovém domě z volební porážky brzy oklepou a na příště si připraví něco šťavnatějšího.

Na ryby a rum nebyl prostor

U Pirátů bylo jasně vidět, že jídlo není, oč tu běží. Atmosféra tu ale byla nejlepší ze všech štábů, a tak nevadily ani studené řízky. Alespoň se tu neomezili jen na ty kuřecí a přidali i vepřové. Gulášku byl rovněž dostatek a vegetariáni si přišli na své v podobě kuskusu a zeleninových salátů. Kdo by čekal sladké koláčky s přídavkem něčeho zeleného, byl by zklamán.

 Catering ve volebním štábu Pirátů

Bábovka ani neslavný pokus o perník s cukrovou polevou nás příliš nepotěšily. A přitom zrovna tady to mohlo být s jídlem a nápoji tak snadné. Rum, slanečci, rum, uzenáče, rum, sardinky, rum, makrely a řízky alespoň z kapra. Snad se Piráti nechají inspirovat, až si poplují pro další hlasy voličů.

Tomio Okamura nás na sushi ani kebab nepozval, protože jeho straně dostatečně nepochlebujeme. Co se dá dělat, pro kus žvance se nezaprodáme. S politováním přiznáváme, že do volebního štábu STAN jsme se z časových důvodů nedostali, ale jejich volební úspěch dává tušit, že v budoucnu ještě dostaneme šanci to napravit. Trochu nám celou dobu vrtalo hlavou, z jakého zdroje pocházelo kuřecí maso na všudypřítomné řízečky a kde se asi nakládalo v dusitanové soli maso na uzeniny, které zdobily obložené mísy. Vítěz někdy opravdu bere vše.

Přečtěte si recenze na restaurace:

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

MMF24

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).