Menu Zavřít

Volební model: ANO si polepšilo na 33 procent, po 13 procentech by získali Piráti a ODS

27. 2. 2019
Autor: čtk

Volby do Sněmovny by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 33 procenty, od lednového průzkumu si polepšilo o tři procentní body. Shodně po 13 procentech by získali Piráti a ODS. Ve volebním modelu společnosti Median následuje ČSSD, KSČM a SPD. Kolem pětiprocentní hranice vstupu do Sněmovny zůstávají lidovci, STAN a TOP 09. Volit by podle průzkumu určitě šlo 52,5 procenta dotázaných.

Při absenci závažnějších kauz v mediálním prostoru spojovaných s hnutím ANO či s (jeho) předsedou Andrejem Babišem podpora hnutí ANO vzrostla,“ uvedl Median. Projevit se podle něj mohl i klidný a jednoznačný průběh sjezdu hnutí a medializace plánu valorizace penzí a návrhu na zvýšení limitů u živnostenských paušálů. Zda se nárůst u ANO potvrdí jako trend, ukážou podle Medianu průzkumy v následujících měsících.

Piráti podle autorů modelu potvrdili růstový trend, který se objevil loni v létě. „ODS po lednovém 15procentním vrcholu mírně oslabila,“ uvedli. ČSSD si proti lednu pohoršila o procentní bod na osm procent a komunisté udrželi 7,5 procenta. „Vládní koalice ANO a ČSSD (při zahrnutí KSČM) v součtu posiluje oproti minulému měsíci jen zanedbatelně,“ napsal Median.

SPD Tomia Okamury neudržela desetiprocentní listopadový vrchol a dále oslabila na sedm procent. „Můžou se v tom promítat současné vnitrostranické neshody mezi Okamurou a poslancem (Lubomírem) Volným nebo i dřívější kauza odsouzeného českého teroristy, který je se stranou spojován,“ uvedl Median.

Sněmovní volební model Zdroj: Median

Lidovci, STAN i TOP 09 zůstali v lednovém volebním modelu Medianu pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny. V únoru získali lidovci šest procent, STAN pět procent a TOP 09 čtyři procenta. Podle autorů modelu tyto tři strany oscilují kolem pěti procent a s ohledem na statistickou odchylku mají na vstup do Sněmovny podobnou šanci.

V průzkumu od 24. ledna do 24. února odpovídalo 1018 lidí ve věku 18 a více let.

ebf - tip - debata

Šéfka francouzské restaurace i zakladatel největší realitky: český byznys míří do europarlamentu

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku

Dále čtěte:

ANO získá v europarlamentu osm křesel, jednoho zástupce bude mít i SPD, vyplývá z projekce voleb

Z představitelů státu věří lidé nejvíc Zemanovi, nejméně Kalouskovi a Babišovi

Lídryní ANO pro eurovolby bude Charanzová. Pro vítězství musíme udělat maximum, řekl Babiš

Evropské socialisty povede do voleb Nizozemec Timmermans

Jan Zahradil bude kandidovat na post šéfa Evropské komise

Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

Osvědčený kádr: komunisty do evropských voleb povede Konečná

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).