Menu Zavřít

Volkswagenu klesl v září odbyt o 18 procent. Koncern pocítil dopad nových emisních pravidel

12. 10. 2018
Autor: čtk

Německému automobilovému koncernu Volkswagen v září meziročně klesl odbyt o více než 18 procent na 827 700 vozů. Důvodem je přechod na nová pravidla pro testování emisí, oznámila firma, jejíž součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Za první tři čtvrtletí roku odbyt nicméně o více než čtyři procenta vzrostl na 8,13 milionu vozů.

„Skupina Volkswagen v letošním roce zatím vykazuje rekordní odbyt. Po velmi silných letních měsících jsme v září očekávali nižší odbyt v důsledku přechodu na (nová pravidla pro testování emisí) WLTP. To platí zejména pro Evropu a bude to pokračovat i říjnu,“ uvedl šéf prodeje koncernu Volkswagen Christian Dahlheim.

Na začátku září vstoupila v platnost nová metodika měření emisí a spotřeby automobilů WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure), která se mnohem více blíží podmínkám reálného provozu. Volkswagen už dříve varoval, že přechod na systém WLTP by mohl mít negativní dopad na jeho hospodářské výsledky.


Volkswagen našel využití pro nové berlínské letiště: uskladní tam auta

Letištní plocha nového letiště v Berlíne, ilustrační foto


Škoda Auto tento týden oznámila, že jí odbyt v září kvůli přechodu na WLTP meziročně klesl o 16 procent na 94.800 vozů. Za první tři čtvrtletí však automobilka odbyt o téměř osm procent zvýšila na 939 100 vozů.

WT100

Koncern Volkswagen zahrnuje i řadu dalších značek, kromě hlavní značky VW jsou to například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche nebo Seat. V celém loňském roce koncern odbyt zvýšil o 4,3 procenta na rekordních 10,7 milionu vozů.

Přečtěte si také:

Automobilky reagují na přísnější emisní pravidla: požadují státní pobídky

Starší diesely nebudou moci do Berlína, rozhodl soud

Odkup nebo úprava. Německá vláda našla kompromis pro diesely

Snižování emisí přinese ztrátu pracovních míst, varují výrobci aut

Volkswagen nad propastí: emise mohly být manipulovány i u benzinových aut

Češi kvůli manipulacím se spotřebou utratili za benzín o 54 miliard víc, než by měli

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).