Menu Zavřít

Volkswagenu začátkem roku klesl odbyt kvůli Číně o čtyři procenta

17. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Německému automobilovému koncernu Volkswagen v lednu meziročně klesl odbyt o čtyři procenta na 813 tisíc vozů, především kvůli slabší poptávce v Číně.

Koncern v lednu zvýšil dodávky v Evropě o sedm procent a ve Spojených státech dokonce o 14 procent. V Číně ale odbyt o 14 procent klesl. Čína je největším automobilovým trhem na světě, tamní poptávku však v lednu zasáhly oslavy nového lunárního roku a nárůst daňové zátěže u menších automobilů.

Na vině je Čína

„Odbyt na začátku roku ovlivnily mimořádné faktory v Číně,“ uvedl šéf prodeje Volkswagenu Fred Kappler. „Mimo Čínu dosáhla skupina solidního růstu 4,9 procenta,“ dodal. Volkswagen podle něj navzdory lednovému poklesu předpokládá, že v letošním roce bude na čínském trhu pokračovat v solidním růstu.


Blíží se invaze chytrých aut. Čtěte:

Člověka už nepotřebujeme? Chytrá auta přebírají vládu nad řidičem

Náklaďák firmy Otto, která patří kvazi taxislužbě Uber, je schopen ujet trasu se zásilkou sám. Nepotřebuje řidiče, stačí pouhý „hlídač“.


Škoda Auto již v pondělí oznámila, že v lednu zvýšila prodej o 2,4 procenta na 93.800 vozů. K růstu odbytu přispěl mimořádný zájem o vozy Škoda ve střední a východní Evropě. V Číně naopak automobilka zaznamenala meziroční pokles o 4,3 procenta.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. V loňském roce podnik navíc vystřídal japonského konkurenta Toyota v čele světového automobilového trhu, když navzdory skandálu s měřením emisí zvýšil globální prodej o téměř čtyři procenta na rekordních 10,3 milionu vozů.

CIF24


O situaci v automobilovém průmyslu dále čtěte:

Prodej aut v EU letos prudce zpomalí, předpovídá sdružení výrobců

Francouzská PSA zvažuje koupi Opelu a vytvoření evropské dvojky

Volkswagen dosáhl nového prodejního rekordu. Emisní aféře navzdory

 Logo automobilky Volkswagen, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).