Menu Zavřít

Volvo S60 vás nepřejede

12. 8. 2010
Autor: profit

Švédské Volvo nabídlo na začátku léta českým zájemcům novou verzi modelu S60. Vůz, kterýu nás pořídíte v ceně od 820 000 korun, si Profit vyzkoušel při prvních novinářských jízdách v Portugalsku.

Auto: Volvo

Volvo S60 je vůz střední třídy, jehož předchozí generace vydržela na trhu dlouhých deset let. Letošní verze slibuje nové tvary, technologie a také vysoký bezpečnostní standard. Redakce Profitu měla možnost vůz vyzkoušet při prvních novinářských jízdách poblíž Lisabonu. Co tedy nabízí v reálu?

Hned na první pohled je zřejmé, že S60 představuje nejsportovnější model aktuální nabídky švédské značky. Má dynamickou příď, zvětšená přední světla a ve srovnání s jeho předchůdcem oblejší tvary. Poznávacím znamením interiéru je výrazný tříramenný volant, překvapivě jednoduchá přístrojová deska a rozměrná středová konzola. Na jejím vrchu najde řidič decentně zabudovanou obrazovku palubního počítače a navigace. Komfort sezení vpředu odpovídá větší limuzíně, i druhá řada sedadel ale nabízí překvapivě dost místa.

CIF24

TECHNICKÉ ÚDAJE
model - Volvo S60 D3 typ vozu - čtyřdveřový sedan motor - naftový pětiválec objem válců - 2 litry max. výkon - 120 kilowattů max. rychlost - 220 km/h z 0–100 km/h - 9,2 sekundy spotřeba - 5,1 litru/100 km úložný prostor - 380 litrů cena s DPH - 820 000 Kč* * základ testované verze

Při testech na cestě mezi Lisabonem a Sintrou jsme vyzkoušeli celou paletu motorů, která sestává ze dvou benzinových a tří naftových variant. Jízdní vlastnosti „es šedesátky“ zůstaly výborné, přestože je auto stále trochu těžké na předek. Řízení je sportovně strmé, manuální i automatická převodovka řadí přesně. Konstruktérům se vydařilo také odhlučnění kabiny. Z testovaných agregátů jsme jako povedenější vyhodnotili naftové varianty, které se podařilo lépe sladit s převodovkami než například základní benzinový dvoulitr.

Hlavním plusem testovaného volva je ale další porce skandinávské bezpečnosti. Vedle už dobře známých bezpečnostních prvků se nové S60 blýsklo také systémem na ochranu chodců. Ten dokáže zaregistrovat chodce v nebezpečné blízkosti a v případě, že hrozí kolize, vozidlo ihned zastaví.

JAK SE HODÍ K PODNIKÁNÍ
Volvo S60 je reprezentativním vozem pro střední management a majitele menších firem. Velký kufr, skandinávská spolehlivost a nový systém ochrany chodců budou lákat i taxíkáře.
  • Našli jste v článku chybu?