Menu Zavřít

Vozíky skončí na vrakovišti

11. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Robotika pro tělesně postižené

EBF24

Hi-tech robotická zařízení, která umožňují tělesně postiženým bezproblémový pohyb, mohou mít různou podobu. V nedávné době si vysloužil pozornost Walkbot s označením WL-16RIII, vyvinutý týmem Atsua Takanišiho na tokijské Waseda University. Dvounohý robot, vysoký 1,28 metru, který zvládá chůzi po hrbolatém terénu a problém mu nečiní ani běžné schody, byl představen jako budoucí náhrada kolečkových křesel. Uživatelé se obejdou bez nájezdových ramp a speciálních výtahů.
Ke snadnému ovládání robota slouží dvojice joysticků se směrovými tlačítky. Walkbot je výsledkem tříleté intenzivní práce a samozřejmě má řadu dětských nemocí. Při názorné ukázce bylo patrné, že i přes pokročilý kinetický systém má Walkbot co dohánět při neočekávané ztrátě stability a mezi největší problémy současné verze se řadí i rychlost a omezená nosnost. „Vývoj sériové verze s vylepšenými parametry může trvat dalších pět let,“ uvedl Takaniši.
O něco futurističtější koncept, jenž může posloužit stejnému účelu, je dílem společnosti Cyberdyne Inc. a nese název HAL (Hybrid Assistive Limb). Jedná se o bateriemi poháněný exoskelet, tedy jakousi podpůrnou vnější kostru. Poslední varianta mechanického obleku, který jako by vypadl z filmu o superhrdinech, umožňuje kromě běžných úkonů i manipulaci s těžkými předměty. Pokud uzvednete například zátěž o hmotnosti 100 kg, ve spolupráci s tímto exoskeletem zvládnete 180 kg. Celý „oblek“ váží čtyřiadvacet kilogramů, což je podle zástupců firmy vzhledem k rozložení váhy na celé tělo poměrně komfortní hodnota. Ke komunikaci neslouží žádná tlačítka, HAL-5 přijímá z povrchu kůže bioelektrické signály, z nichž v reálném čase vyhodnocuje zamýšlené pohyby končetin. V případě, že jsou svaly zcela ochrnuté, lze tento princip nahradit pokročilým systémem ovládaným syntetizovaným hlasem. Díky tomu je HAL-5 vhodný i pro kvadruplegiky. Přes bezdrátové připojení lze také naprogramovat řídicí jednotku, kupříkladu na sérii rehabilitačních cviků. Podle profesora Sankaie, který vede tým společnosti Cyberdyne při univerzitě Tsakuba, potrvá vývoj exoskeletu dalších deset let. Současná varianta je však na rozdíl od mechanické dvounožky již k mání – ovšem za cenu okolo půl milionu korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).