Menu Zavřít

Vozový park stárne rychle

7. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Sdružení autoprůmyslu

CIF24

Sdružení automobilového průmyslu ČR zveřejnilo statistiky registrací vozidel za loňský rok. A z údajů vyplývá, že ke konci roku bylo v Česku registrováno celkem 4,28 milionu osobních automobilů, což je o 171 tisíc více než předloni. Vozový park však celkově mírně zestárl na průměrných 13,93 roku.
Majitelé si loni v Česku poprvé zaregistrovali 132 542 nových aut a 212 864 ojetin. Zhruba 174 tisíc aut mělo být naopak z provozu vyřazeno. „Stárnutí či obměna vozového parku jsou ovlivňovány především počtem starších vozidel vyřazovaných z provozu a dovozem ojetých,“ říká ředitel sdružení Antonín Šípek.
Průměrné stáří osobních aut v Česku se kvůli neregulovanému dovozu ojetin blíží rekordním hodnotám z druhé poloviny 90. let, kdy se pohybovalo kolem 14,3 roku. Také počet užitkových automobilů na českých silnicích loni vzrostl, a to o téměř 69 tisíc na celkem 562 tisíc vozů s průměrným stářím 10,2 roku. Největší nárůst byl přitom v kategorii malých užitkových vozidel, kam spadá i část upravených osobních aut, na něž mohou firmy uplatnit odpočet DPH.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).