Menu Zavřít

Plně veganská Tesla: Muskova automobilka přestane používat kůži

12. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americká automobilka Tesla bude od příštího roku nabízet vozy Model 3 a Model Y, které budou plně veganské. I když Tesla vyřadila kožené sedačky z nabídky již v roce 2017, jeden kožený prvek zůstal – volant. I ten ovšem bude v blízké budoucnosti nahrazen syntetickou variantou. Zakladatel Tesly Elon Musk to přislíbil na valné hromadě firmy.

Veganský volant představuje pro Teslu výzvu, zejména jeho vyhřívaná varianta. „Musíme ještě vyřešit spoustu detailů,“ odpověděl Musk na otázku aktivisty z organizace PETA. „Modelem Y a Modelem 3 jsem si ale jistý,“ dodal.

Automobilka má obavy zejména o životnost syntetických volantů, protože mastnota a pot z rukou urychlují opotřebení materiálu. Tesla přechází na veganské materiály v souladu se svým cílem „urychlení přechodu na obnovitelné zdroje energie“ a snahou o snížení dopadů výroby na životní prostředí. Mnoho vegetariánů a veganů navíc patří mezi potenciální zákazníky, ze strany Tesly tak jde o logický krok, připomněl web Elektrek.

Je ale možné, že se Tesla vrátí k využívání vlny v interiérech. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného patentu na „nosnou textilní architekturu“, která unikátním způsobem kombinuje vlnu a umělá vlákna. Vlnu, jako živočišný produkt vegani bojkotují.

 Nákresy nové tkaniny

Automobilka si od nové tkaniny slibuje kombinaci vysoké výdrže syntetických materiálů a jemnosti vlny. Zároveň by ale neměla být zatížena negativy obou materiálů. „Vzhledem k jemnosti vlny může být použita pouze v menší míře a na místě, které není opakovaně namáháno,“ uvedla automobilka v patentové žádosti. Nová tkanina má být tvořena podpůrným systémem, který má zabránit tlaku na měkkou vlněnou část, napsal Electrek.

Organizace na ochranu zvířat PETA dlouhodobě bojuje proti používání živočišných výrobků. Argumentuje tím, že živočišná výroba je zodpovědná až za 18 procent emisí skleníkových plynů, což je více než celosvětové emise z dopravy. Apeluje proto na automobilky General Motors, Volkswagen a Toyota, aby přestaly používat kůži v interiérech svých vozů.

Láká vás koupě elektromobilu?

Infografika: Kde je nejvíce elektromobilů

MMF24

Dále čtěte:

Levnou Teslu nechceme: majitelé elektroaut protestovali proti snížení cen

Revoluce u pumpy: ropný gigant Shell věří elektromobilům

Špatné vyhlídky paliva budoucnosti: vodík se prosazuje pomalu, technologie je drahá

Více než opice, ale méně než člověk. Tak vnímají řidiči aut cyklisty, zjistili vědci

Turecký národní vůz: prvním „erdoautem“ má být elektrické SUV

Harley i Porsche: pět nejočekávanějších elektrovozidel

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).