Menu Zavřít

Vrátí se východní marka?

25. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Eurozóna

Europoslanec Edvard Kožušník varoval prezidenta Evropské unie Hermana van Rompuye a předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa před zaváděním „dvojkolejného“ eura. „Proslýchá se, že velké státy eurozóny uvažují o rozdělení společné měny na jakési supereuro a horší euro. Před tím rozhodně varuji. V Evropě máme zkušenost s východní a západní markou, která vedle železné opony rozdělovala kontinent,“ řekl Edvard Kožušník oběma lídrům EU na mimořádném plenárním zasedání Evropského parlamentu.
Evropská komise podle Kožušníka podobnými úvahami vysílá signál o své zoufalé situaci a bezradnosti. „Evropa v časech krize rozhodně nepotřebuje další ,ambiciózní‘ plány politiků. Musí si naopak přiznat skutečnost a jednat realisticky, třeba podporou podnikání. Celé čtvrtstoletí tu leží na stole idea jednotného vnitřního trhu bez bariér, který kvůli zbytečným regulacím a protekcionismu dodnes nefunguje,“ řekl po zasedání Kožušník.
Zprávy o možném rozdělení eurozóny přinesl na konci předminulého týdne britský tisk. Ekonomicky silné země údajně hledají všemožné způsoby, jak se zbavit břemene odpovědnosti za špatný stav financí některých států v měnové unii.

  • Našli jste v článku chybu?