Menu Zavřít

Vratimov

20. 5. 2019
Autor: Euro.cz

U Ostravy se pivo vaří od roku 2012. Podnik Brabčák dokázal, že zdejší pijáci nejsou tak konzervativní

Vratimovský hostinec na první pohled klame. Úzká terasa s několika lavicemi a malým výčepem s pár stoly nejsou totiž zdaleka všechno. Restaurace nabízí i ukrytou zahradu a především pivovar. Jeho sládek Lukáš Brabec se docela naběhá. Varnu má vysoko v podkroví, ležácké tanky zase v historickém klenbovém sklepě.

„Restauraci jsme rozjeli v roce 2006, pivovar o šest let později,“ vrací se Brabec do června 2012. Původní profesí je sice kuchař, nicméně k výrobě piva prý dlouho vzhlížel. „Vždycky se mi to líbilo. Vaření piva je velké a neprozkoumané pole,“ tvrdí.

Jenže ve Vratimově ten nápad nemusel dopadnout dobře. Pijáci v malých městech jsou přece jen konzervativnější, navíc minipivovary cenově nedokážou konkurovat velkým značkám a konzumenti jdou raději do levnějšího produktu. Což na Ostravsku platí dvojnásob.

Ale Lukáš Brabec má jinou zkušenost.

Všechno, co dosud uvařil, také prodal. „V roce 2016 jsem udělal 250 hektolitrů, předloni to bylo dvakrát tolik,“ počítá sládek výstav svého pivovaru.

Pivo Brabčák zatím čepuje šest restaurací v regionu a číslo pravděpodobně poroste. Navíc přímo ve vratimovském Hostinci Ve Dvoře je na pípě stále šest druhů.

Protože mě zaujala Brabcova slova o tom, jak si jeho speciály rychle našly mezi vratimovskými pijáky velkou oblibu, zaměřil jsem se právě na tato piva.

Jedním z nich je Sparrow APA s pěti procenty alkoholu. Ve vůni se mísí slad s mírným citrusovým závanem, chuť je velmi příznivá. Hořkost, do níž se prolíná grepová kyselkavost, působí jen minimálně. Začínám chápat, proč je vratimovský American Pale Ale tak přístupný a dobře pitelný.

Neunikla mi ani polotmavá čtrnáctka Sparrow IPA. Stejně jako u APA se v prvotním závanu speciálu s 5,5 procenta alkoholu prolne odér sladu s citrusem – tentokrát mandarinkou. Obě piva dokreslují, proč má Brabčák úspěch.

ebf - tip - debata

Minipivovar Brabčák K Sokolovně 135/1, Vratimov Sládek: Lukáš Brabec

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).