Menu Zavřít

Vratka modrého holuba

19. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Poznámka

Ve stínu nudné diskuze, zda mají ze sněmovny a případně i z ODS odejít Vlastimil Tlustý nebo Petr Tluchoř a Jan Morava, se objevil nový a mnohem vážnější adept na vyloučení. Případ poslance ODS Pavla Hrnčíře je přitom pro veřejnost mnohem důležitější, nejde v něm o vzájemné stranické špiclování konkurujících si znesvářených politiků, ale o čtvrt miliardy ročně ze státní kasy.
Poslanec Hrnčíř totiž přilepil do zákona o boji proti terorismu a praní špinavých peněz nesouvisející paragraf, jenž osvobozuje od daně z příjmu manipulační poplatky vybrané u kurzových sázek. Každý sázkař platí sázkařským společnostem deset procent ze vsazené sumy, což pro Fortunu, Tipsport, Synot Tip a Chance a další společnosti znamenalo loni roční příjem 1,2 miliardy korun. Státní rozpočet tak Hrnčířovou partyzánskou aktivitou - potají a ze zálohy - přijde asi o 200 až 300 milionů korun ročně a o tyto peníze naopak zbohatnou sázkařské společnosti.
Hrnčířovo vysvětlení jeho protistátní aktivitu korunovalo. Daňový zákon prý nezná pojem manipulační poplatek, a tak bylo nejsnadnějším řešením tyto příjmy osvobodit od daně z příjmu. Že tím státní rozpočet přijde ročně o stamiliony, Hrnčíře nenapadlo. Takové propočty si prý na podvýboru pro loterie a trhy nedělali.
Tak takovými blufy ať pan poslanec krmí holuby. Ale jen ty malé. Velcí by mu vyklovali očíčka.

  • Našli jste v článku chybu?