Menu Zavřít

VRCHNÍ VÝHYBKÁŘ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Roman Pospíšil

V roce otevírání kuponových fondů převzal vedení IKS Komerční banky Roman Pospíšil (38). Čeká jej obtížný úkol. Jak se budou fondy otvírat, začne prudce klesat objem aktiv ve správě jím řízené firmy. Dochází však ke změně přístupu střadatelů, a tím se objevuje možnost získat potencionálně ztracená aktiva zpět. Na této cestě bude třeba přehodit výhybku, aby společnosti neujel vlak.

Najít způsob, jak otočit kolem dějin, nebude jednoduché a nový šéf Investiční kapitálové společnosti Komerční banky zatím do kuchyně příliš nahlížet nenechá. V nové funkci se koneckonců musí nejprve rozkoukat. Doposud se totiž zabýval spíše obchodováním na peněžním a kapitálovém trhu, k fondům sice trochu přičichl, ale jejich spravování je pro něj novinkou.

Tak jako velká část jeho kolegů na kapitálovém trhu je i osmatřicetiletý Pospíšil původním vzděláním a povoláním matematik a fyzik. Tento obor vystudoval na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V tomtéž městě a na téže škole začal také vyučovat výpočetní techniku a měřit fyziku plazmatu. V roce 1991 však nastoupil do kladenské pobočky Komerční banky. Jak sám přiznává, dove dly jej k tomu především finanční důvody. „V Budějovicích jsem žil krásný až zahálčivý život pedagoga a výzkumníka, ovšem v jedné garsonce se ženou a dítětem (nyní má ratolesti dvě - pozn. redakce) za obrovský nájem, říká. Vrátil se tedy na Kladensko, odkud pochází a kde měl možnost bydlet v rodinném domku.

Zlí jazykové tvrdí, že do banky nastoupil jen díky svému umění hrát vedle tenisu také volejbal (jeho třetím koníčkem je hudba - podle vlastních slov jakákoliv kromě dechovky). Šéfem pobočky byl totiž proslulý volejbalista Jiří Kopačka, jenž dal na tomto pracovišti dohromady docela slušný tým. V pobočce na Kladně se Pospíšil také seznámil se svým nynějším náměstkem a členem představenstva IKS Komerční banky Janem Pokorným. Ten byl později jeho šéfem na cenných papírech v ústředí banky v Praze, a to do doby, než odešel pracovat do Londýna. „Dřív Pokorný dělal šéfa mně, dnes ho dělám já jemu. Je to taková rotace a po čase se to zase určitě otočí, dodává s úsměvem. Svého kolegu považuje za kamaráda - i díky tomu, že spolu hrají volejbal.

V pražském ústředí Komerční banky se později stal Pospíšil v podstatě šéfem obchodů s cennými papíry. Ty se totiž později sloučily s obchodováním s měnami do jednoho úseku. Protože však zpočátku sídlila každá sekce na jiném místě Pr ahy, řídil měny šéf celého tradingu Jiří Bělohlávek a cenné papíry jeho zástupce Pospíšil. Později se oddělení přece jen soustředilo na jednom místě a v roce 1997 převzal Pospíšil jeho vedení. Letos v dubnu potom přešel na místo generálníh o ředitele dceřiné investiční společnosti a při této funkci studuje ještě druhým rokem kurs MBA.

Šéfování jedné z největších investičních společností v České republice, spravující aktiva fondů v hodnotě přes jedenáct miliard korun, přišlo dost nečekaně. V listopadu loňského roku z ní odešel náměstek Petr Šedý. Počátkem dubn a nečekaně zemřel na infarkt generální ředitel Milan Ptáček a vzápětí poté rezignoval na své funkce člen představenstva a náměstek generálního ředitele Jiří Chroustovský. IKS KB se tak náhle ocitla bez vedení. Během několika dnů padla volba na Pospíšila a Pokorného.

Obří investiční společnosti vzešlé z kuponové privatizace čekají v souvislosti s otevíráním fondů a privatizací bank těžké chvíle. Není jasné, jaká role jim napříště bude přisouzena na českém trhu. Jejich aktiva klesnou a navíc se jim čím dál větší konkurencí budou stávat fondy zahraniční. Není také jisté, zda banky v rukou nových vlastníků budou mít o toto podnikání zájem. Proč v takové situaci přijal šéf významného odboru v bance s největším objemem a ktiv v České republice roli ve hře, jejíž konec je nejistý? „Kromě toho, že jde nepochybně o určitou výzvu, je zde ještě jeden významný fakt. Ve své pozici jsem se musel rozhodnout, zda budu nadále obchodníkem, nebo manažerem. Obchodníka jsem p řitom fakticky nedělal několik let. Tak jsem si vybral to druhé, říká.

MMF24

Jenže manažer musí řídit i řadu nepříjemných procesů. Velké české investiční společnosti trpí například přezaměstnaností. Ta ještě nabude na rozměrech po úbytku spravovaných aktiv, až se otevřou kuponové fondy. Pospíšil zatím odmítá hovořit o jakýchkoliv číslech či procentech, pokud jde o případné propouštění. „Je třeba změnit organizační strukturu. Potom se uvidí, co je potřeba, říká. Momentálně má IKS KB okolo sedmdesáti lidí, když už jistou zeštíhlovací procedurou prošla.

O strategii dalšího vývoje společnosti chce se stoprocentním akcionářem - Komerční bankou - jednat v nejbližší době. „Zda nás banka pustí, nebo si nás ponechá, na mých úkolech nic nemění. Buďto jí budeme přinášet nějaké efekty, a ty musí být c o největší, nebo nás bude chtít prodat co nejdráž. Takže zvedat objem aktiv, předstihnout v dynamice růstu akcií konkurenci, ať bude naším akcionářem kdokoliv, poznamenává s úsměvem Pospíšil. Konkurenci nechce jmenovat, ale je jasné, o ko ho jde především - Spořitelní investiční společnost, Pioneer českou investiční společnost a Citicorp. První z nich má za sebou obrovské množství klientů České spořitelny, další dva zakladatele operující na globálním trhu. O marketingové strategii fondů ale zatím Pospíš il příliš hovořit nechce. Jedno je však jisté. Boj o přežití bude v průmyslu fondů těžký a krutý. Podle nového šéfa IKS Komerční banky se přitom bude rozhodovat do roka, boj o trh však už běží nyní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).