Menu Zavřít

Vrcholový lobbismus

8. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Na Jiřího Paroubka bylo vyprodáno

Premiérovi Jiřímu Paroubkovi by nebylo zatěžko zaletět kvůli velké, několikamiliardové zakázce pro českou firmu za svým protějškem třeba do Bulharska nebo kamkoli jinam. Lobbování ve prospěch českých podniků a českého hospodářského růstu chápe jako normální, velmi důležitou součást své práce. A chce, aby na prosazování českých ekonomických zájmů byla cílevědomě orientována veškerá zahraniční politika a diplomacie.
Předseda vlády to uvedl minulý čtvrtek na setkání s byznysmeny EURO Business Breakfast pořádaném týdeníkem EURO ve spolupráci se společnostmi Ernst & Zouny, ČEZ, Veolia Water a hotelem Corinthia Towers. Podařilo se mu shromáždit největší návštěvu za několikaletou historii těchto akcí. Poprvé bylo třeba přidávat židle.
Ona zahraniční politika „drajvovaná“ ekonomickými zájmy, jak se vyjádřil Jiří Borovec ze společnosti ČEZ, které chce Jiří Paroubek také pomáhat, už údajně přináší výsledky a měla by se stupňovat. Jako příklad uvedl Jiří Paroubek svou nedávnou návštěvu Číny, jejímž výsledkem je mimo jiné plánovaná návštěva čínského premiéra v Česku. První v historii České republiky. Jiří Paroubek se prý nevyhýbá ani otázce lidských práv, ale s čínským kolegou bude i nadále jednat především o ekonomické spolupráci. Stejně jako to činí představitelé vyspělých států. V této souvislosti předseda vlády kritizoval některé pracovníky ministerstva zahraničních věcí „unesené ideologickým viděním světa“. Na rozdíl od pana ministra, který dle Jiřího Paroubka vidí věci věcně a pragmaticky, jak se je prý snaží vidět i sám premiér.
Diskuse s byznysmeny, ale například i s některými hejtmany trvala hodinu a čtvrt. Pochopitelně nešlo jen o podporu odbytu českého zboží v cizině. Tak jako obvykle uveřejníme podrobný referát o průběhu setkání v následujícím čísle týdeníku EURO. Bude tam něco o „starosocialistických“ názorech v ČSSD, o tom, co si premiér myslí o Martinu Jahnovi, o hejtmanech, českých velvyslancích nebo o zahraniční politice Václava Klause, o reformách zdravotnictví a penzí, kvalitě státních úředníků, o imigraci, penězích z EU, prioritách mladých žen, privatizaci, generických lécích, cestovním ruchu a tak dále.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).