Menu Zavřít

Vše na jednom místě. Obyvatelé nejlepších měst pro život popisují, čím jsou tyto metropole natolik výjimečné

31. 7. 2023
Doba čtení: 4 minuty
  • Bydlení v mnohamilionových metropolích nemusí nutně znamenat jen všudypřítomný shon a stres. Potvrzují to obyvatelé měst, která patří mezi deset nejlepších míst pro život
  • Ti si pochvalují fakt, že ve svém městě mají k dispozici de facto vše, nač si vzpomenou
  • Vídeňané oceňují především rozsáhlé možnosti kulturního vyžití, obyvatelé Ósaky relativně levné bydlení, zatímco lidé z Vancouveru a Aucklandu zase fakt, že to mají velmi blízko do přírody

Již koncem června vyšlo najevo, že nejlepším městem pro život je letos podle žebříčku Global Liveability Index sestavovaného organizací Economist Intelligence Unit rakouská Vídeň. Prestižního ocenění dosáhla zásluhou vynikající úrovně tamního zdravotnictví, vzdělávacího systému, infrastruktury i stability, respektive bezpečnosti. Jediným z pěti sledovaných indikátorů, v rámci něhož nezískala plný počet sta bodů, byla možnost kulturního vyžití a kvality životního prostředí. Nutno každopádně podotknout, že i její standard je ve srovnání s dalšími světovými metropolemi velmi vysoký.

To ostatně potvrzují rovněž sami Vídeňané. Své město považují za kulturní centrum, které přesahuje hranice země, a zároveň nabízí dostupné bydlení i spolehlivou veřejnou dopravu. Nehledě na tradiční gastronomii spojenou se skvělými kavárnami, vinárnami a restauracemi, jejichž návštěvu si místní mohou dovolit i několikrát týdně. Píše o tom server BBC, jehož redakce se do Vídně a několika dalších metropolí z první desítky vydala, aby se o jejich kvalitách přesvědčila z první ruky.

Ve Vídni se opět žije nejlépe. Rakouská metropole zvítězila v žebříčku EIU už poněkolikáté, druhá je Kodaň a třetí překvapivě Melbourne
Přečtěte si také:

Ve Vídni se opět žije nejlépe. Rakouská metropole zvítězila v žebříčku EIU už poněkolikáté, druhá je Kodaň a třetí překvapivě Melbourne

„V podstatě máte na jednom místě všechno, co potřebujete,“ vysvětlila zmíněnému webu Manuela Filippou, manažerka michelinské restaurace Konstantin Filippou a sousedního baru zaměřeného na biovína. A dodala, že oceňuje též zachovalé historické památky, spolehlivý systém veřejné dopravy, cenově dostupné školství a bohatý kavárenský i kulturní život.

Přátelské Melbourne a Vancouver jako multikulturní centrum uprostřed přírody

Třetí příčku letos obsadilo australské město Melbourne, jež disponuje velmi kvalitním ovzduším. Rezidenti si ho ale chválí také pro výbornou gastroscénu a kulturní vyžití. Konec konců se zde koná řada významných sportovních akcí, které pravidelně sleduje celý svět – tenisovým grand slamem Australian Open počínaje, závodem formule 1 konče.

„Velmi snadno se v Melbourne orientuji, a tak mi to z centra na předměstí trvá pouhých 20 minut. A za přibližně stejnou dobu se dostanu i na pláž nebo do okolních vinic,“ vyzdvihla Jane Morrellová, místní obyvatelka a majitelka společnosti Carer Solutions zaměřené na zaměstnávání hendikepovaných.

První, ale jen napůl. Melbourne je nové největší město Austrálie, po 100 letech díky ,formalitě‘ předstihlo Sydney
Přečtěte si také:

První, ale jen napůl. Melbourne je nové největší město Austrálie, po 100 letech díky ,formalitě‘ předstihlo Sydney

Pátý Vancouver pro změnu dokazuje, že přírodu je možné mít na dosah ruky i v sedmisettisícovém městě. Oblíbí si ho tedy především ti, kdo rádi relaxují v lese, v horách nebo u moře a vyhledávají čisté ovzduší. Přitom se ale nemusí vzdávat ani večerů v příjemných restauracích, kde díky kulturní rozmanitosti ochutnají snad všechny kuchyně světa.

Cizinců je tu opravdu spousta, a to zásluhou příznivé imigrační politiky. „Jako podnikatel a přistěhovalec z Chorvatska jsem hledal město, ve kterém to žije z hlediska byznysu i zábavy,“ svěřil se Joe Tolzmann, generální ředitel mobilní platformy RocketPlan. Klíčem k vstřícnému podnikatelskému prostředí jsou podle něj lidé a jejich komunita, která si už od začátků pomáhá a navzájem se podporuje.

Ósaka není jen město sakur

Jediným asijským městem v TOP 10 byla pro letošek japonská Ósaka, která dokazuje, jak důležitým kritériem pro celkovou spokojenost svých občanů se stává dostupnost bydlení. Právě díky relativně levným pronájmům sem míří stále více Japonců, ale i lidí z celého světa. A bonusem jsou kvalitní restaurace s rozumnými cenami.

„Ve srovnání se světovými metropolemi není ubytování v Ósace vůbec drahé,“ potvrdil Shirley Zhang, který shodou okolností pochází z Vancouveru. „Můj nájem včetně poplatků odpovídá zhruba 700 kanadským dolarům (tedy asi 11 500 korun). Byt je sice malý, ale nový a čistý, a kdybychom si pronajali stejné místo ve Vancouveru, zaplatíme více než 1200 dolarů (asi 20 tisíc korun),“ doplnila.

EBF24

Žebříčku měst s nejlepší hromadnou dopravou kralují evropské a asijské metropole. Praha je na druhém místě
Přečtěte si také:

Žebříčku měst s nejlepší hromadnou dopravou kralují evropské a asijské metropole. Praha je na druhém místě

A co takový Auckland, který se s Ósakou podělil o desáté místo? Největší, leč nikoliv hlavní město Nového Zélandu se může pochlubit velmi kvalitním ovzduším a vysokou úrovní vzdělání. Kromě toho často hostí celosvětově významné sportovní akce jako například letošní mistrovství světa ve fotbale žen. A jak potvrzují místní, nouze zde není ani o kulturu.

„Na dosah ruky tu máme nejlepší koncerty a show i sportovní soutěže, uvedl rezident Greg Marett z cestovní kanceláře AAT Kings s tím, že tento týden se v místním muzeu podívá na sbírku faraonů. Možností trávení volného času je ale ve zhruba 1,7milionové metropoli o poznání víc, jak popsala Megan Lawrencová: „Asi tak 20 minut jízdy autem, ne-li blíž, se nachází překrásná a zároveň odlehlá pláž. Hned přede dveřmi tak máme ohromující vodní hřiště, které si každý může užít podle svého. Současně s tím je město lemováno nádhernými lesy, kam můžete snadno utéct a kde si vůbec nepřijdete, že jste stále ve městě.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).