Menu Zavřít

Všechno nebo nic

25. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Po vstupu do unie mohou být ohroženy národní ochranné známky

Význam ochranných známek pro podnikání je nepochybný, neboť slouží k rozlišení výrobků a služeb pocházejících od různých podnikatelů. Mnohdy je to právě ochranná známka tím, co přesvědčí spotřebitele, aby se rozhodl pro konkrétní výrobek či službu.
V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie začnou požívat ochrany na území Česka i komunitární ochranné známky. Komunitární ochranná známka je prvním z jednotných evropských institutů práva duševního vlastnictví. Její právní úpravu lze nalézt především v nařízení číslo 40/94 EC o komunitární ochranné známce, které bylo doplněno nařízením číslo 3288/94 EC.
Mezi nejdůležitější znaky komunitární ochranné známky patří:
- platnost na celém území Evropské unie (není možná registrace pouze pro vybrané členské státy),
- desetiletá ochranná doba s možností neomezené prolongace,
- registrace prostřednictvím Úřadu pro harmonizaci vnitřního trhu v Alicante nebo prostřednictvím národních úřadů průmyslového vlastnictví jednotlivých členských států,
- třídění zboží a služeb vycházející z dohody z Nice o mezinárodním třídění výrobků a služeb pro účely zápisu známek.

Od roku 1996.

Při registraci komunitární ochranné známky se uplatňuje takzvaný „all or nothing principle“. Tento princip znamená, že pokud majitel starší národní ochranné známky registrované v některém z členských států Evropské unie podá oprávněné námitky proti zápisu přihlašované komunitární ochranné známky, bude její přihláška v plném rozsahu zamítnuta.
První přihlášky k zápisu komunitárních ochranných známek podali čeští podnikatelé již v roce 1996 a k dnešnímu dni je jejich pro české subjekty zaregistrováno několik desítek. Nicméně stále existuje velké množství známých „českých“ ochranných známek podnikatelů nabízejících výrobky a služby v Evropské unii, kteří nepřistoupili k registraci „své“ komunitární ochranné známky.

Hrozí kolize.

Vstup nových členských států do Evropské unie bude mít závažné důsledky na postavení majitelů národních ochranných známek z těchto států, neboť platnost komunitárních ochranných známek zapsaných ke dni vstupu se rozšíří i na území těchto nových členských států. Majitelé starších národních ochranných známek z nových členských států nebudou přitom moci napadat registrace komunitárních ochranných známek, a to ani před vstupem, ani po vstupu nových členských států.
Riziko pro české podnikatele představuje především případ, kdy podnikatel zjistí, že jeho národní ochranná známka, byť starší, koliduje s přihlášenou nebo zapsanou komunitární ochrannou známkou.
Kolize může vzniknout když národní ochranná známka je shodná nebo zaměnitelná s komunitární ochrannou známkou, která je přihlášena nebo zapsána pro stejné nebo podobné výrobky a služby jako známka národní.
V takovém případě se bude moci majitel národní ochranné známky domáhat zákazu užívání komunitární ochranné známky, se kterou je jeho národní ochranná známka v kolizi, avšak pouze na území České republiky.

CIF24

Ještě je čas.

Speciálním případem bude kolize s komunitární ochrannou známkou, která bude přihlášena v průběhu šesti měsíců před vstupem nových členských zemí do Evropské unie (od 1. listopadu 2003 do 1. května 2004). V takovém případě bude majitel národní ochranné známky moci podat u Úřadu pro harmonizaci vnitřního trhu námitky proti přihlášce této komunitární ochranné známky. Pokud úřad shledá tyto námitky oprávněnými, přihlášku komunitární ochranné známky zamítne.
Každý podnikatel by si proto měl co nejdříve provést rešerši zapsaných a přihlášených komunitárních ochranných známek. Jestliže narazí na přihlášenou nebo zapsanou ochrannou známku, která je potenciálně v kolizi s jeho národní ochrannou známkou, měl by podniknout výše uvedené kroky. Je nutno rovněž počítat s tím, že se mohou objevit spekulativně podané přihlášky komunitárních ochranných známek, které budou mít za cíl využít popsaných důsledků vstupu a znepříjemnit tak život majitelům národních ochranných známek.
Celé uvažování, jak být nejlépe připraven z pohledu známkoprávní ochrany na vstup do Evropské unie, lze samozřejmě i obrátit a zamyslet se nad výhodami, jež plynou českým podnikatelům, kteří si nyní přihlásí k zápisu komunitární ochrannou známku. Pokud podají přihlášku k zápisu komunitární ochranné známky před 1. listopadem 2003, nebude jejich přihláška „ohrožena“ možnými námitkami ze strany majitelů národních ochranných známek z nových členských států. Po vstupu nových členských států a po zápisu takto přihlášené komunitární známky se dosah známkové ochrany automaticky rozšíří i na území těchto nových členských států.

  • Našli jste v článku chybu?