Menu Zavřít

Všechnu moc státům

11. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Iain Duncan Smith vyzývá k odmítnutí ústavy Evropské unie

Víte, jaký je rozdíl mezi Evropskou unií a NATO? Šéf britských konzervativců Iain Duncan Smith říká, že odpověď je velmi jednoduchá. NATO garantuje národní suverenitu, zatímco ústava Evropské unie ji potlačí. Také tento vtípek byl součástí Smithovy přednášky v pražském Centru pro ekonomiku a politiku (CEP) 10.července.
Předseda ODS Mirek Topolánek, který Duncana Smitha pozorně poslouchal, si mohl podstatně rozšířit svou sbírku pikantních výroků o unii, s níž se pochlubil již na jedné dřívější konferenci. Zatím mu však do ní přispívali pouze představitelé ODS. Iain Duncan Smith za nimi rozhodně nezaostal. „To, co Evropa nyní potřebuje, je demokratická revoluce,“ prohlásil. Moc se má vrátit národním státům.
A jaké priority by si podle Duncana Smitha měla stanovit Rada Evropské unie? Stejné jako mají vynikající poslanci Evropského parlamentu za britské konzervativce.

Vůdce odporu.

Klíčovým tématem šéfa konzervativců byl odpor vůči připravované ústavě unie. Ta údajně nevyjadřuje vůli evropských národů, ale naopak jde proti ní. Ústava se obrací ke starým problémům Evropy a nevěnuje se těm novým. Sám Duncan Smith považuje za nejdůležitější úkoly snížení třináctimilionové nezaměstnanosti, boj proti teroristům i „darebáckým“ státům a pomoc Evropy Africe.
Iain Duncan Smith působil dojmem, že by se chtěl postavit do čela celoevropského odporu vůči ústavě a staré Evropě, která směřuje k budování Spojených států Evropy - řízených zkorumpovanými nadnárodními institucemi. V Praze našel spojence: Společně s Mirkem Topolánkem a představitelem polské strany Právo a spravedlnost Ludwikem Dornem podepsal takzvanou pražskou výzvu. Ta začíná slovy: „Rozšíření Evropské unie o nové členské země přivedlo evropské národy na novou dějinnou křižovatku.“ Jedna cesta vede k superstátu, druhá k dobrovolné spolupráci suverénních národů.
Nezaujatého pozorovatele možná napadlo, že některé pojmy rozhodně neslyší poprvé. Kolik už bylo různých pražských iniciativ či výzev? Kolikrát se národy ocitly na křižovatkách dějin? Může takové prohlášení ještě někoho zaujmout?

WT100

Zničit a rozšlapat.

Buď jak buď, tři političtí vůdci prohlásili, že „evropské národy nepotřebují smlouvu – ať již se jmenuje ústava nebo ne – stlačující všechny evropské země do jednoho ekonomického, politického a právního rámce. Bohužel přesně tam směřují výsledky Konventu o budoucnosti EU. Proto je třeba podrobit je jedinému spolehlivému testu – lidovému hlasování, referendu.“
„Není na požadavek referenda ještě brzy, když nevíme, jak vlastně dopadne nadcházející mezivládní konference unie?“ zeptal se Duncana Smithe týdeník EURO. „Už samotný fakt, že se tu vytváří evropská ústava, která bude nadřazena jiným ústavám, znamená dramatickou změnu,“ odpověděl šéf konzervativců. A nenechal nikoho na pochybách, že jeho strana v případném referendu vyzve britské voliče, aby ústavu rozšlapali a zničili.
To Mirek Topolánek byl přece jen opatrnější. ODS jednoznačně žádá referendum o ústavě, ale neříká, jak doporučí voličům hlasovat. Počká na výsledek mezivládní konference.

Ať žije Klaus.

Snad nevíce musela Smithova přednáška potěšit českého prezidenta Václava Klause. Na Žofíně, kde Duncan Smith přednášel, sice nebyl, ale jeho slova se mu určitě donesla. Vůdce britské opozice na dvou místech rozsáhle citoval prezidentovy výroky. O jeho slovech na květnové konferenci v Mnichově se vyjádřil jako o prorockém varování. Klaus tehdy řekl (a Smith nyní zopakoval): „Skutečná demokracie nemůže existovat ve větší entitě, než je stát.“ Šéf konzervativců také připomněl prezidentovu tezi o křehkosti a zranitelnosti životního stylu Evropanů, kteří žijí nad poměry. No vida: Nejenom Václav Havel, ale i Václav Klaus má v zahraničí své věrné posluchače!
To, že Duncan Smith v Praze přednášel o Evropě, bezpochyby mělo význam i pro britskou vnitřní politiku. Týdeník The Economist týden před Smithovou cestou do Prahy naznačil, že konzervativci chtějí z Británie udělat jakéhosi druhořadého „přidruženého“ člena unie. Také napsal, že Duncan Smith a jeho lidé se hovorům o Evropě dosud spíše vyhýbali, protože dobře věděli, že jsou více euroskeptičtí než jejich voliči. V Praze vůdce britské opozice o Evropě mluvil. Všechny, kdo tvrdí, že Konzervativní strana chce odchod Británie z Evropské unie, označil Smith za lháře. Evropu hodlá pouze předělat.
The Economist poškádlil konzervativního lídra i komentářem, v němž napsal, ze Smithova strana může příště vyhrát volby, ale on sám nemá na to být premiérem. A jak se potenciální britský premiér představil v Praze? Na Žofíně mu lidé velmi tleskali. Jeho schopnost oslovit svým projevem také ty, kteří už nejsou dostatečně zasaženi euroskeptickou ideologií, se ovšem jevila jako nulová. Jeho „přednáška“ byla pouhým souborem hesel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).