Menu Zavřít

Všeci ste debili

9. 3. 2015
Autor: Euro

Nebyla to v televizi hezká podívaná, a to i na personálně notorický pražský magistrát: primátorka Adriana Krnáčová, jíž kromě nachlazení postihl i menší amok, se po dalším neúspěšném jednání o osudu tunelu Blanka nečekaně rozběsnila. Za předchozího „debila“, jímž označila projektanta tunelu, se před kamerou omluvila tím, že se kolem Blanky motá „víc debilů“.

Těžko říct, jestli myslela i nové politické vedení Prahy, které ohledně Blanky začíná trumfovat i své předchůdce včetně Tomáše Hudečka, jenž se chtěl na Blance s naivitou sobě vlastní udělat, až nakonec ona udělala zle jeho; primátorka totiž mluvila babišovskou česko-slovenskou hatmatilkou, takže jí nebylo moc rozumět. Možná by i jí prospěla jazyková lektorka, jíž využívá Babiš.

Svým způsobem to vlastně nebylo nic nového: Krnáčová používá mnohem vulgárnější (hlavně ta chlapská) slova i na městské radě. Podle účastníků si tím dodává sílu, jež jí prý pro řízení hlavního města očividně chybí. Ať už ta fyzická, protože po svém ustavení rada sedí téměř nonstop – někdy od zločinně časného rána až do noci; případně i ta politická a osobností: Krnáčová totiž nikdy v pražské politice nepůsobila a na její silové pojetí není zvyklá.

Ostatně původně se chtěla na úspěchu Andreje Babiše pouze vyvézt do komfortního závětří Bruselu, kde politiky královsky přeplácíme za to, že sedí spíš doma. Teď Krnáčová musí za mnohem menší peníze vysedávat na magistrátu a vysvětlovat donekonečna lidem, proč se Blanka znovu neotevře.

Bémova pomsta

Vlastně její amok lidsky i chápu: tunel připomíná věčnou pomstu exprimátora Pavla Béma, jenž si zřejmě řekl, že když už prokletá Blanka zničila jeho, zničí i všechny jeho nástupce. Zatím se to ukazuje jako ďábelsky geniální plán. Být Krnáčovou, zaliju celý tunel betonem a bude „po p…“!

Primátorka místo toho kvůli Blance žádá parlamentní vyšetřovací komisi, což je stejné jako svěřit celý tunel inspektorovi Clouseauvi – jen bez humoru. Ještě větší ironie to ovšem je v případě primátorky ANO, jehož členové v čele s Babišem parlamentem pohrdají jako zbytečnou kecárnou, jíž z Agrofertu ani ze svých sněmů neznají, protože tam každý zná své místo.

Upřímně si ani nechci představovat, kdo v takové komisi usedne a co zjistí. Že je Blanka skutečně nekonečný tunel?
Pražský magistrát teď vůbec připomíná někdejší sovětský Kreml.

I radní podle partajního tisku (Dnes a Lidové noviny) otevřeně spekulují, jestli se krátce po volbách blíží i konec Krnáčové, což by pro Babiše byla velká reputační rána: jeho osobní výběr pražského volebního lídra připomínal noční kouzelnickou estrádu z hotelu z Václaváku a takhle rychlý konec primátorky by do pomalu pukajícího valu ANO (Jourová, Válková, Prachař, Pilný) přidal zatím asi největší puklinu.

Vlastně až při pohledu na seznam Babišových obětí si člověk uvědomí největší ironii: ANO vyrazilo čistit politiku, a zatím čistí hlavně samo sebe. Prostě maká.


Čtěte další komentáře Petra Holce:

Babišova stoprocentní demokracie

Ukrajinský kýč TOP 09

CIF24

Proč na Hradě sedí bláznivý muž


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).