Menu Zavřít

Všichni Babišovi mecenáši. ANO sponzorují firmy exekutora i česko-arabský byznys

17. 4. 2018
Autor: čtk

Hnutí ANO loni sponzorovaly mimo jiné firmy okolo exekutora Dalimila Miky nebo viceprezident česko-saudskoarabské obchodní komory Jakub Koudela.

Vládnoucí hnutí ANO loni přijalo dary ve výši 34 milionů korun, zhruba o deset milionů méně než v roce 2016. Vyplývá to z výroční zprávy hnutí. Největším dárcem hnutí ANO byl v minulém roce teprve dvaatřicetiletý podnikatel Jakub Koudela, který věnoval ANO 650 tisíc korun.

Koudela působí jako viceprezident česko-saudskoarabské obchodní komory. Patřil také mezi podnikatele, kteří před třemi lety doprovázeli prezidenta Miloše Zemana při jeho cestě po arabských zemích. Není bez zajímavosti, že v obchodu s arabskými zeměmi se v minulosti angažoval i mladší bratr Andreje Babiše Alexander, byl členem představenstva česko-arabské obchodní komory Czech Gulf Business Council.

„Je to jediná strana, která podporovala nějaké aktivity směrem na Střední východ,” zdůvodňuje Koudela svůj dar. Není členem hnutí a s Andrejem Babišem se podle svých slov setkal jen jednou: „Pana Babiše jsem potkal, když byl ještě ministr financí a měli jsme tu v Česku delegaci z emirátů, kterou jsem prováděl.”


Přečtěte si komentář Pavla Párala: Hledání spikleneckého centra

 Páral


Hned několik sponzorských darů spojuje jméno soudního exekutora Dalimila Miky ze Starého Města na Slovácku, který ovšem řídí exekutorský úřad v západočeských Klatovech. Mika je konečným majitelem řetězce firem, z nichž jedna - Jantar Plzeň - věnovala hnutí půl milionu korun. Mika je i většinovým vlastníkem dalšího ze sponzorů - firmy LaserTherm, která darovala Babišovu hnutí také půl milionu korun.

A Mika také vlastní 75 procent akcií ve Farmě Pohoda, dalším půlmilionovém dárci hnutí ANO. Týdeník Euro požádal Miku o komentář, ale soudní exekutor se k daru nevyjádřil.

Malá domů

Více než půl milionu korun loni daroval ANO středočeský radní pro zdravotnictví a advokát Robert Bezděk, který je členem hnutí. Středočeské krajské zastupitelstvo přitom loni rozhodlo o desetimilionové dotaci na podporu oslav motorkářské značky Harley-Davidson v Praze. Peníze putovaly na účet společnosti Klasik moto, jejímž je Bezděk spolumajitelem. Z dotace měl tedy přímý prospěch.

Bezděk v minulosti také působil v představenstvech firem, které provozovaly kasina u hranic s Německem v Dubí, České Kubici nebo Rozvadově. Týdeník Euro požádal o komentář i radního Bezděka, ale ani on se ke svému sponzorskému daru nevyjádřil.

Z podobné branže pochází i další sponzor ANO. Půl milionu korun poslala hnutí brněnská firma LEK, jejíž jediný vlastník Jaroslav Pavelek pronajímá na Vysočině a na jižní Moravě hrací výherní automaty.

A půl milionu darovala hnutí ANO také firma Passerinvest pražského developera Radima Passera nebo brněnský výrobce traktorů Zetor.

Mezi drobnějšími dárci figuruje jedno neméně zajímavé jméno - Miroslav Schön. Tento dárce poslal ANO 100 tisíc korun. Schön je jednatelem společnosti Euro - Agency, která si před druhým kolem letošní prezidentské volby zadala inzeráty namířené proti Jiřímu Drahošovi. Schön ANO podpořil už podruhé, loni hnutí poslal rovněž 100 tisíc.

WT100

Další podrobnosti o financování parlamentních politických stran přineseme v příštím vydání týdeníku Euro, které vychází 23. dubna.

Čtěte také:

Hartenberg z Babišova fondu kupuje prodejce spodního prádla Astratex

ANO bude spěchat, říká Babiš. Dohodu s ČSSD chce do konce příštího týdne

Průzkum: Podpora ANO mírně poklesla, přesto by hnutí volby vyhrálo

Babiš zůstává nejoblíbenějším stranickým předsedou, za ním jsou Bartoš a Okamura


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).