Menu Zavřít

Všichni na houby, nikdo na radnici

1. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Kumulují se nám na přelomu září a října výročí a málokteré z nich je povzbudivé. Veřejný prostor opanovala připomínka 80. výročí Mnichova - s ní pochopitelně nelze srovnávat nic, ale kdo si vzpomene, že 9. října uplyne 90 let od největšího stavebního neštěstí první republiky? V sutinách nedokončeného domu v pražské ulici Na Poříčí tehdy zemřelo 46 lidí, viníci dostali pouze podmíněné tresty, snad proto, že za vším nestála jen konjunktura, ale hlavně zkrácení lhůty, ve které bylo možné získat osvobození novostaveb od domovní daně. Stavělo se překotně a šidilo jak o život, doslovně.

Samotné vyřízení stavebního povolení ovšem tehdy nezabralo víc než tři měsíce, což měřeno přítomností vypadá jako naprostá science-fiction, a z (nestavění) je přinejmenším ve statutárních městech velké téma komunálních voleb. Jak jsou tam rozdané politické karty, popisuje naše předvolební analýza. Kandidátů ubývá, genderová vyváženost však roste.

Když mám teplárnu, proč v ní nepálit vlastní štěpku, a když vyrábím teplo, proč k tomu nepřidat i skleník na okurky a průmyslový areál, ať se to hezky zasíťuje. Takhle s trochou nadsázky vysvětluje v rozhovoru pro týdeník Euro eklektickou investiční strategii skupiny Arca Capital poté, co ji opustila mediálně nejznámější tvář Pavol Krúpa, nový většinový vlastník Rastislav Velič.

Nevíme, jak dopadne brexit, ale rozhodně stojí za to seznámit se v předstihu se stoupající hvězdou zastánců tvrdého řešení bez ústupků, možná i budoucího šéfa Konzervativní strany, nepokrytě aristokratického Jacoba Reese-Mogga.

To v bývalé britské kolonii, Malajsii, dali přednost osvědčenému lídrovi. Po patnáctileté pauzičce se vrátil do úřadu někdejší mnoholetý předseda vlády, třiadevadesátiletý Mahathir bin Mohammad, aby uklidil po svém mimořádně chamtivém předchůdci. Došlo i na zrušení kontraktů za dvaadvacet miliard dolarů přiklepnutých čínským dodavatelům. Nebudou ani produktovody, ani vysokorychlostní železnice, jakápak nová hedvábná stezka.

Odhalit kořeny finanční krize, jejíž ostrá fáze vypukla před deseti lety, o to se pokusil kdekdo. Ale kde jinde jste si přečetli, že sekuritizace nebonitních hypoték se vlastně docela podobá uzenářské velkovýrobě, než v naší eseji?

Houby prý rostou a národ vášnivých sběračů se dnes může vydat za hřiby a václavkami ne v nějakých holinách a starých teplácích, ale apartně vystrojen z butiku Les Houbeles.

Záliba v houbaření ještě neznamená snadný život zdejších pěstíren uspokojujících poptávku těch, jimž se v lese nedařilo. Na tuzemské producenty tlačí zahraniční konkurence - jako obvykle ze sousedního Polska. 9

MMF24

O autorovi| Miroslav Zámečník, zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).