Menu Zavřít

Vskutku umně seskládané

23. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Úroveň podniku převyšuje běžný rámec jeho kategorie

Mezi Florou a centrem na pražských Vinohradech v posledním čase vzniklo poměrně hodně nových restaurací. Na Vinohradské třídě a v jejím nejbližším okolí sídlí nyní mnoho nepříliš známých podniků různých kvalit. Patří mezi ně i restaurace Mozaika, o níž jsem nevěděl zhola nic, ale zalíbil se mi její název. Vyvolal asociaci na úžasné malířsko-sochařské výtvory italské renesance. Navíc mě zaujal hodně sebevědomý slogan, kterým podnik zve k návštěvě: „…nekonvenční spojení kuchyní z nejrůznějších koutů světa společně vytváří mistrovské dílo moderní gastronomie!“
Nenápadný vchod v domě spíše všedním mne dovedl do nevelkého předsálí, kde na pohovce nebo v lenošce lze vyčkat uvedení ke stolu. Více než vzhled „čekárničky“ samé zaujme pestrý a kvalitní výběr odborných periodik, v nichž je možno během čekání zalistovat. Lokál však nebyl plný, takže jsem byl v okamžiku uvítán, usazen a opatřen jídelníčkem a vinnou kartou. Už to je zřetele hodné, podnik jistě nemá čáku na to přebrat hosty Flambée, ale míří úrovní nabídky a záběrem vinného lístku o hodně výše, než je u této kategorie obvyklé.
V duchu jména podniku volím pestrý program chodů a pak nastává chvíle k rozhlédnutí. Prostor nabízí přívětivé prostředí, jemně žluté stěny a strop jsou oživeny antukovým odstínem sloupů a klenebních oblouků, podél stěn někdejší „špryclové“ lavice z parků, u nich malé stolky pro dva. Jednoduché dřevěné židle získávají látkovým povlakem opěradel jistý esprit, dřevěná podlaha propůjčuje hřejivou atmosféru. Velkoformátové fotografie (jde o jednu z výstav, které se v restauraci poměrně často střídají - inu, mozaika) jsou dnes věnovány Papui. Portréty některých domorodců budí chvění okolo žaludku. Dlouhý korpus baru, také ve dřevě, mléčné širmy svítidel a blýskání skla a příborů prostého založení už jen v detailech dolaďují interiér. Prostor je polosuterénní, okny, podobnými střílnám, proudí jen sporé denní světlo, vše je utopeno v pokojném pološeru.
Číšník hbitě a pozorně, leč s jistou manýrou servíruje předkrm, zapečený kozí sýr podávaný na listech z rukoly a dubového salátu s piniovými oříšky, s redukcí z červeného vína a brusinek s grilovanou ciabattou. Pokrm vyhlíží impozantně a mámivě voní. Lůžko ze svěžích salátových listů s ulpívajícími perličkami „rosy“ tone v temné, šarlatové omáčce, husté až pastovité. Na zeleném piedestalu je uloženo kolečko sýra. Vyhlíží jako přivrácená strana měsíce v úplňku. V pevnějším okruží kůrky se zpola roztéká sametová, perleťově se lesknoucí vlastní hmota sýra. Temnější místa „kráterů“ zařídilo lehké ožehnutí ohněm. Co do chuti jde o širokou, mírně zdivočelou škálu, která se co chvíli přeskupuje dle podílu toho kterého vstupu v soustu. Avizovanou divokost navozuje ovocně-vinná redukce, zejména brusinky „řádí“, dostanou-li jen trochu samostatnosti. Ovšem sýr, překvapivě jemný a sametového projevu, vstupem do hry omáčce „zkrátí oprať“, ohladí hrany a srovná chuť do líbivé souhry. V této chvíli vstupuje do ringu salát. Kupodivu neruší drsně nahořklým efektem rukoly, ta se jen občas připomene z pozadí. Ovšem každá ta připomínka je patrná a rozhojňuje chuťový vjem o nový akcent. Jen o ciabattě nic nevím, vynechal jsem ji. Přišla mi o čárku dvě více grilovaná.
Hlavní chod předkládá děvče, které jsem pozoroval po celou dobu. Provlávala sálem téměř beze slov. O to výmluvnější byla však její chůze. Pohybovala se s mile dráždivou provokativností a ubrousek v zadní kapse jí tančil po půlkách jako zaječí ocásek slavných dívek z Playboye. Znovu založila příbor, k mé potěše i s novým ubrouskem, což není příliš časté, a když položila talíř do mého zorného pole, polekal jsem se. Porce, která by potěšila slušně hladového slona, strměla do výše jako kužel Milešovky nad krajinu Středohoří. Šlo o thajské rizoto z krevet a kuřecího masa z rýže basmati. V tom kopci byly zakomponovány kousky krevet, kuřátka a listy špenátu. Celé to navíc mělo v základě vmíchanou pikantní omáčku z kokosu - kokosového mléka samozřejmě - a bylo bohatě posypáno hrubými parmazánovými hoblinami. Každá z komponent vnesla do chuťového spektra nepominutelný otisk. Rýže, o stupínek tvrdší, byla nositelem chutí a tlumila jejich vášně. Dominantní nádech sládnoucí omáčky po chvíli vytáhl trumf v podobě ostrého, razantního dozvuku. Ten ale vzápětí předběhla štafeta sládnoucích doteků s mořským valérem, to se probudily krevetky. Zemitý špenát chuť poněkud zdrsnil, to aby nestoupala do nezměrných výšin, a kuřecí maso, které celý souboj prohrálo vysoko na body, „píplo“ semtam a jen z velké dálky. Do tohoto bábelu chutí mi parmazán přišel už jako zlatá korunka rozmařilé princezny. Měl co říci, ale směsice předchozích chutí jej „tlačila do provazů“, což nebývá zvykem.
Zdaleka jsem nezdolal celou porci, jen poctivě vyzobal všechny ty lahůdky, ukryté v mase rýže. Citronový sorbet nakonec, o němž jsem si myslel, že uleví přeplněným útrobám, tak neučinil. Hustotou, viskozitou a homogenním projevem připomínal spíše zmrzlinu. I s oním umělým výrazem velkých producentů. Takže o digestivní účinek se pokusil jen dvoulístek čerstvé, důrazně vonící máty.
Tento pro mne nečekaně potěšující exkurz do Mozaiky přišel na 456,50 Kč. Což je suma, již jsem rád oželel. A s dobrým pocitem toho, který ušetřil. Podnik, který nahrazuje mizející palírny nejhrubšího zrna, jichž na Vinohradech byla hojnost, je elegantní a na úrovni překračující běžný rámec své kategorie.

Plus - překvapivá úroveň kuchyně
mínus - poněkud kakofonická, možná papuánská hudba

kvalita x cena: 9
Prague restaurant Mozaika

Nitranská 13, 130 00 Praha 3
tel: 224 253 011
e-mail: info@restaurantmozaika.cz, www.restaurantmozaika.cz
Otevírací doba: Po–Pá 11.30-24.00, So 14.00–24.00, Ne 16.00-24.00
Počet míst: 56, v létě zahrádka cca 20
Druh kuchyně: mezinárodní - s výjimkou české
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česko, Francie, Chile, Itálie, JAR, Německo, Rakousko, Španělsko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 53 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Krevety připravené na olivovém oleji, bílém vínu, čerstvých bylinkách, česneku, šalotce a rajčatech 153 Kč
Thajská kuřecí pikantní polévka, připravená z kuřecího masa, kokosového mléka, zázvoru, chilli papriček, jarní cibulky a hub Shiitake 89 Kč
Roastbeef salát 130 g tence nakrájený roastbeef na míchaném salátu z čerstvé zeleniny podávaný s grilovanou ciabattou 179 Kč
Fedani rigati con melanzane e mascarpone italské čerstvé těstoviny se sýrem mascarpone, lilkem, rucolou, čerstvými bylinkami a parmezánem 174 Kč
Filet z modrohlava 200 g podávaný s cibulovou bramborovou kaší, restovanou brokolicí na bylinkovém másle, tapenádou z černých oliv, salsou z čerstvých rajčat a bazalkového oleje 284 Kč
Kuřecí prsa marinovaná v tandori 200 g podávaná s basmati rýží a pikantní omáčkou z kokosového mléka a sambalu 248 Kč
Konfit z jehněčího lýtka 400 g na divokém koření a kořenové zelenině, podávaný s jemnou telecí omáčkou a bramborovou kaší ochucenou pečeným česnekem 325 Kč
Dančí kýta „Bourgogne“ 250 g připravená na slanině a červeném vínu, podávaná s pečenými houbami, malými cibulkami „cippolini“ a jemným houbovým knedlíkem 298 Kč
Charolais tournedos 150 g pečené dorůžova, s gratinovanými bramborami dauphinois, čerstvým listovým špenátem a jemnou telecí omáčkou 319 Kč
Čokoládový koláč s banány pomalu upečený na křehkém těstě, podávaný s čerstvě vyšlehanou šlehačkou 98 Kč

bitcoin_skoleni

Výběr z vinného lístku:
Veuve Cliquot Ponsardin brut 1690 Kč
Müller Thurgau Vinařství Popela (bílé) 295 Kč
Chardonnay Layranc Vin de Pays - Roguessels (bílé) 365 Kč
Grüner Veltliner DAC - Taubenschuss (bílé) 470 Kč
Loosen Riesling Fruchtig - Loosen Bros (bílé) 495 Kč
Côtes du Luberon - Château Val Joanis (růžové) 560 Kč
Svatovavřinecké, barrique - Ing. František Mádl (červené) 460 Kč
Pinotage - Golden Kaan JAR (červené) 435 Kč
Zweigel - Gager Rakousko (červené) 495 Kč
Carmenére Vina Carmen - Chile (červené) 540 Kč
Alta Vista Tempranillo tinto - Château Bodega Argentina (červené) 590 Kč
Shiraz Wyndham Estate - Austrálie (červené) 670 Kč
Les Mattes Domaine des Deux Soleils (cuvée z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Grenache noir) (červené) 760 Kč
Marques de Arienzo Gran Reserva - Bodegas Domecq José Ignacio (červené) 810 Kč
Barolo Nirvasco DOCG - Bersano (červené) 1460 Kč

  • Našli jste v článku chybu?