Menu Zavřít

Vstup na burzu se odkládá

2. 11. 2007
Autor: Euro.cz

CTP Invest

ebf - tip - debata

Společnost CTP Invest odložila vstup na burzu, o němž se poprvé spekulovalo již v květnu. Termín primárního úpisu akcií nemovitostního fondu CTP Property přesunula na první čtvrtletí 2008. Jako důvod společnost uvádí, že počátkem příštího roku dokončí dalších 33 nových nemovitostí, jež zvýší hodnotu portfolia fondu na 1,2 miliardy eur. Celková pronajímatelná plocha tudíž vzroste na 1,3 milionu metrů čtverečních, ročně by měla vytvořit příjem přesahující 80 milionů eur ročně.
„Odklad může souviset také s tržní náladou, která zhruba od poloviny roku není developerům příliš nakloněna. Po problémech s americkými hypotékami jsou všechny podobné společnosti brány jako rizikovější, proto firma, která v dnešních dnech hodlá vstoupit na burzu, musí počítat s mírně nižším výnosem z emise. Případní investoři nebudou ochotni platit cenu, kterou by zaplatili ještě před rokem, například u úspěšného vstupu ECM,“ soudí analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.
Jak ale dodává, firmě CTP Invest na druhou stranu nahrává její zaměření, které je odlišné od obou stávajících developerů na pražské burze (ECM, Orco). „Výrazná orientace na průmyslové stavby by mohla napomoci tomu, aby byla emise úspěšná či aby CTP odlákalo část investorů od Orka nebo ECM. Podobně je tomu například u firmy VGP, která by na rozdíl od CTP mohla na burzu přijít již v tomto roce,“ předpokládá Potměšil.
Patrick Vyroubal ze společnosti Atlantik FT uvádí, že negativní sentiment vůči akciím realitních firem trvá již několik měsíců. „V mezidobí se ale světové trhy - možná až příliš rychle a lehce - zotavily z propadu utrpěného v létě, k čemuž hodně dopomohlo snížení sazeb amerického FEDu v září. Nyní se hlavní světové indexy opět pohybují okolo svých historických maxim, přičemž určitá nervozita přetrvává. Z hlediska pražské burzy se tato nervozita patrně podepsala i na primární emisi akcií AAA Auto, které se upsaly za nižší než maximální stanovenou cenu úpisu a navíc se tyto akcie od svého uvedení na burzu obchodují převážně pod emisní cenou,“ říká Vyroubal. Pár měsíců času navíc proto dle něj nemusí být jen ke škodě emitenta. Zejména v případě, že by se nálada na světových trzích zlepšila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).