Menu Zavřít

VSTUP POVOLEN

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

VSŽ a U.S. Steel

MMF24

Košice (ČTK) – Akcionáři společnosti VSŽ Košice na řádné valné hromadě minulý čtvrtek schválili principiální podmínky transakce dojednané mezi vedením společnosti VSŽ a U.S. Steel (USS) z koncernu USX Corporation, kterou podepsali představitelé obou firem a slovenské vlády 24. března v Bratislavě.
Košické železárny, které se pomalu vzmáhají z miliardových propadů za minulé dva roky, čeká rozdělení na dva samostatné subjekty. Dokument říká, že americký koncern by měl vytvořit nový podnik s názvem
U.S. Steel Košice Plant, který má převzít výrobu a prodej ocelářských výrobků VSŽ. Za akvizici „srdce železáren by měli Američané zaplatit 425 až 475 milionů dolarů (přibližně 17,2 až 19,2 miliardy korun).
Nová firma, jejímž stoprocentním vlastníkem bude USS, by měla převzít i část závazků VSŽ vůči bankám ve výši 325 milionů dolarů. Zbývající část podniku, která nadále ponese značku VSŽ, by po transakci měla zahrnovat asi čtyřicet společností v likvidaci a dvacet podniků napojených na hutnické jádro (například Obalservis, Kovostroj Dobšiná). Kromě toho pod křídly VSŽ zůstane několik ostatních společností, které s hutní výrobou nijak nesouvisejí, a také řada nemovitostí. Tato „stará VSŽ se bude muset vypořádat s dluhy přes sto milionů dolarů.
Současné vedení VSŽ v čele s Gabrielem Eichlerem a vláda premiéra Mikuláše Dzurindy se tak snaží vyřešit finanční problémy, které nastaly po „národní privatizaci hutí za minulé vlády premiéra Vladimíra Mečiara (1994–1998). Kontrolu nad rozhodujícím balíkem akcií tehdy získala skupina vedená bývalým ministrem dopravy Alexandrem Rezešem. Hluboká finanční krize VSŽ se projevila ve druhé polovině roku 1998. Příčinou byla mohutná investiční politika, zejména neuvážlivé „nabalování firem, které neměly s hutnictvím nic společného.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).