Menu Zavřít

Vstupenka do sítě

8. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Outsourcing může vést k redukci stovek pracovních míst

Výběrové řízení na největší outsourcing v dějinách Česka se chýlí k závěru. Ve hře je vnější údržba sítě Českého Telecomu (ČTc). Objem outsourcovaných operací se pohybuje ročně v řádu miliard korun a ČTc může opustit přes tři tisíce zaměstnanců. Outsourcingová smlouva přitom bude uzavřena na pět let.
„Dokončujeme finální analýzy a probíhají cenová jednání se dvěma cíli, rozhodnutí o outsourcingu jako takovém, tedy zda nabídky účastníků tendru jsou výhodné pro ČTc, a zároveň výběr partnera případně partnerů pro naši společnost. Zatím nevíme o zásadních překážkách pro realizaci outsourcingu,“ potvrzuje mluvčí ČTc Vladan Crha a dodává, že nejpozději na přelomu roku bude mít firma jasno, zda je toto řešení pro ČTc výhodné.

Zkrácený shortlist.

Tendr zahájil ČTc v březnu, kdy oslovil čtrnáct firem. „Po posouzení podkladových materiálů jsme k další účasti vybrali pět společností - Alcatel, Ericsson, Lucent Technologies, Siemens a Vegacom. Při předvýběru rozhodovaly reference, technická způsobilost a profil společnosti. V dalším kole zahájeném v květnu byl kladen důraz na detailnější návrhy ze strany uchazečů,“ přibližuje Crha. „Po prvních dvou fázích se výběr zúžil na dva potenciální dodavatele. Jejich jména a ani další detaily nezveřejňujeme,“ dodává. Týdeník EURO zjistil, že zmíněnými partnery jsou Alcatel a Siemens, jež zajišťovaly převážnou část výstavby sítě ČTc. Informaci potvrdil důvěryhodný zdroj blízký transakci.
Obě firmy nejsou v outsourcingu žádní nováčkové. Zatímco Alcatel zajišťuje správu sítě novozélandským, španělským, belgickým a rakouským telekomům, Siemens realizuje údržbu šestnácti milionů linek největšího brazilského operátora Telemar. Kromě toho má zkušenosti s outsourcingem v telekomunikacích například z Portugalska, Švýcarska, Belgie, Itálie a Afriky. Jeho poslední referencí je kompletní outsourcing komunikační a IT infrastruktury BBC za 2,7 miliardy eur, kde převzal 1400 zaměstnanců.

CIF24

Jak nezvýšit nezaměstnanost.

Zásadní výzvou pro potenciálního vítěze tendru bude převzetí pracovníků, již v ČTc v oblasti údržby sítě pracují. „V oblasti vnější údržby sítě pracují tři tisíce lidí,“ říká Crha. Cíle outsourcingu jsou přitom v zásadě dva: umožnit ČTc věnovat se klíčovému podnikání a snížit náklady. „Jakou redukci nákladů jsme nabídli, nemohu prozradit, ale obecně se úspora pohybuje kolem patnácti procent,“ sděluje šéf Alcatel Czech Clemens Rihaczek. Snižování nákladů však zřejmě bude znamenat snižování počtu zaměstnanců. Zasvěcené zdroje mluví o stovkách pracovních míst. O případném propouštění obě společnosti odmítají spekulovat. „Propouštění se chceme vyhnout růstem našich aktivit - služby současných pracovníků ČTc nabídneme i jiným operátorům,“ vysvětluje Rihaczek. Alcatel má přitom v ČR asi 85 zaměstnanců. „Na Novém Zélandu jsme měli také 50 lidí a nyní zajišťujeme rozvoj sítě celého místního telekomu,“ říká Rihaczek. Ovšem v případě novozélandského telekomu Alcatel přebral jen 300 lidí. „Pokud by bylo nutné převzaté pracovníky ČTc propouštět, budou mít právo na přednostní zaměstnání v provozech Siemensu v celém Česku,“ dodává mluvčí Siemensu Petr Sedláček. Celá skupina v Česku zaměstnává jedenáct tisíc lidí.

Čekat nebo nečekat?

Význam tendru přesahuje pouhou údržbu sítě ČTc. „Vítěz získá snazší přístup k dalším tendrům vyhlašovaným ČTc. Bude mít totiž více informací o síti než konkurence,“ vysvětluje expert z Tuesday Business Network Tomáš Nielsen. „Nejde o marže, ale o udržení na českém trhu. Outsourcing ČTc je jediná velká zakázka, která je nyní v oblasti operátorů pevných sítí k mání. Přitom je možné, že ČTc vybere obě společnosti,“ dodává Nielsen, jenž však zároveň zvažuje racionálnost tendru před privatizací ČTc. „Možná by takovou věc měl řešit management nového vlastníka, a jelikož zřejmě půjde o renomovanou nadnárodní firmu, tak by mohla v podobné soutěži dosáhnout zajímavějších podmínek,“ uzavírá.
S Nielsenem nesouhlasí Dalibor Vavruška z londýnské CA IB. „ČTc se privatizuje posledních deset let a management nemůže čekat se založenýma rukama. Navíc údržba sítě je u fixních operátorů v začátcích, takže ani lepších podmínek nemusí být po privatizaci dosaženo. Kromě toho outsourcing zvýší hodnotu firmy, což státu přinese dodatečné prostředky, zejména při prodeji ČTc na kapitálovém trhu,“ vysvětluje Vavruška.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).