Menu Zavřít

VSTUPENKA DO UNIE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Příčiny jablečných a vepřových válek mají od ledna zmizet

Zemědělství v posledních měsících zápolí s vážnými problémy na trhu masa, mléka i dalších komodit, a tak je skoro neuvěřitelné, že se v tomto marasmu podařilo v agrární tématice přinejmenším předjednat jednu stěžejní záležito st, jež může být pro budoucnost klíčová. Tou je odstranění bariér v obchodu se zemědělskými produkty a potravinami.

Sblížení místo válek.

Základní trend, v němž spočívá vskutku převratná změna pojetí, je tento: obě strany, jak Česká republika, tak unie, se již nebaví o tom, jak své trhy více chránit, ale naopak hodlají odstranit cla i dovozní refundace. Brusel se tak zřejmě hodlá chovat ke všem kandidátským zemím. „Tyto země budou dříve či později členy Evropské unie, takže jakékoliv subvence vývozu či celní bariéry budou stejně odstraněny, zní klíčová věta Gerry Kielyho, mluvčího zemědělského komisaře EU Franze Fischlera. Sám Fischler však připouští, že svůj návrh na uvolnění obchodu samozřejmě ještě musí diskutovat se členy EU, ale prosazení své iniciativy považuje za nadějné.

Mohlo by tak skončit období, kdy EU vedla nejrůznější spory s kandidátskými zeměmi - z pozice ČR třeba takzvanou jablečnou válku či problém s vepřovým masem.

Snad i doma se blýská na časy.

Dobrá zpráva o dobrém trendu se pochopitelně netýká jen Bruselu, ale snad ještě významnější je pro tuzemsko: vláda opustila styl poukazování na nerovné podmínky v obchodu s EU a toužení po vyšší ochraně domácího trhu a připustila cestu liberální. Při veškerém bohužel oprávněném despektu k její činnosti je toto zjištění příjemné. Ministr zemědělství Jan Fencl sice v této souvislosti neopomněl zdůraznit, že v agrárním obchodu je ochrana EU „zhruba 2,5krát vyšší než naše, ale jinak považuje možnost uvolnění obc hodu za vynikající. „Současná cla by měly obě strany odstranit a postupně také zrušit exportní subvence. Obchod by pak byl regulován jenom množstevními kvótami na jednotlivé komodity s tím, že tyto kvóty (na něž by se zrušení cel a subvenc í vztahovalo) budou postupně navyšovány, až bude obchod naprosto volný, řekl Fencl.

Kdo byl první?

Zmíněný návrh, označovaný v žargonu agrárních politiků jako „dvounulová varianta , vyšel z iniciativy komisaře Franze Fischlera. S největší pravděpodobností však „cosi viselo ve vzduchu již dříve. Ani Fischler, ani Fencl se o případné domluvě nezmiňují a ni náznakem, ale faktem je, že český ministr již před několika měsíci hovořil o tom, že „snazší než se pokoušet vyrovnat vzájemné podmínky v agrárním obchodu, naší vyšší ochranou by bylo nabídnout unii, aby obě strany šly spíše dolů . Tiskový m luvčí ministra Pavel Kovář komentoval názorovou shodu následovně: „Shodou okolností přijela se stejnou myšlenkou, kterou vyjádřil pan komisař Fischler, i naše delegace, a to je velice pozitivní.

A teď realita.

Rozhodující samozřejmě bude, jak se dobrou myšlenku podaří uskutečnit. Podle náměstka ministra zemědělství Tomáše Zídka se uvolnění agroobchodu bude týkat v různé míře tří základních skupin zboží.

V té první jsou komodity, u nichž je už teď nízká celní ochrana, takže úplné zrušení cel je v podstatě jednoduché. Seznamy tohoto zboží by si obě strany měly vyměnit již do čtrnácti dnů.

Ve skupině druhé jsou takzvané citlivé produkty. „Tady to nepůjde naráz, je nutné všechno přesně propočítat a uplatňovat u této skupiny právě ony postupně se navyšující kvóty na bezbariérový obchod, uvedl Zídek.

A konečně zbývá třetí skupina zboží, která bude nejproblémovější. Jde o produkty, na něž se v EU (případně i v ČR) vztahují subvence výrobní. Stát tedy přímo nedotuje pouze jejich export, ale výrobní subvencí přece jen výrazně pomáhá jeji ch případnému dalšímu uplatnění při vývozu. „I tady se mohou některé komodity zvažovat, ale diskuse bude jistě složitá, potvrdil Zídek.

I mořské ryby mohou rozhodovat.

Přímí aktéři jednání jsou tajuplní v tom, když mají zmínit konkrétní komodity a zařadit je do výše uvedených tří skupin. Jasné například je, že poslední, nejvíce problémová skupina se týká obilovin, olejnin, škro bu, hovězího masa či mléka. Ve skupině druhé, „citlivé , se asi objeví třeba cukr nebo slad.

MMF24

Ve skupině první jsou pak komodity leckdy na první pohled nedůležité (tedy z hlediska ČR). Uveďme třeba mořské ryby - těch zrovna moc neprodukujeme. Vtip je ovšem podle našich odborníků v tom, že právě podobné produkty (jmenujme třeba ještě ol ivový olej či jižní ovoce) budou při konkrétním vyjednávání také hrát důležitou roli. Modelově vyjádřeno: poskytne - li totiž ČR výhodné podmínky pro dovoz tohoto zboží zemím EU, a tím je asi zvýhodní před dovozci z třetích zemí, pak na oplátku může požadovat vstřícnost zase při exportu svých tradičních produktů do EU. Obchod je obchod a jednání budou náročná…

Celý systém uvolňování obchodu by měl být nastartován již 1. ledna roku 2000. Bude skvělé, když se to podaří, už teď je slibné, že se o tom aspoň hovoří.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).