Menu Zavřít

VSŽ MOŽNÁ PŘEŽIJÍ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Slovensko

Pokud se společnosti VSŽ Košice podaří získat finanční prostředky, mohla by firma za rok 1999 vykázat zisk kolem 30 milionů dolarů (asi 1,2 miliardy Sk), a to i přesto, že předpokládaná ztráta za loňský rok dosáhne víc než pět miliard korun. Nap sal to koncem minulého týdne slovenský deník Pravda s odvoláním na auditorskou zprávu firmy PricewaterhouseCoopers (PwC).

List ovšem dodal, že jde jen o krátkodobou prognózu, která je navíc vázána na několik podmínek - důslednou kontrolu vývoje cash-flow, pozastavení vyplácení třináctého a čtrnáctého platu a realizaci zahraničního obchodu mimo společnost Bar kos. Další podmínkou je prodej nadbytečných aktiv včetně fotbalového klubu Sparta Praha a dalších podobných akvizic. Jako zajímavost v této souvislosti zmiňuje deník odhad auditorů, podle nichž akcie klubu, za které košické hutě a jejich m ajitel Rezeš zaplatili údajně téměř jednu miliardu korun, lze prodat za „nula až deset milionů dolarů , což není ani polovina původní uváděné ceny.

ebf - tip - debata

Aby byla restrukturalizace firmy úspěšná, musí podle auditorů dojít k posílení vyšších stupňů řízení společnosti a nevyhnutelný je vstup zahraničního partnera. Právě nedostatečná kontrola provozního kapitálu, vysoké fixní náklady, ale i mohutné investice do „diverzifikace podnikatelských činností byly příčinou, proč hutě v listopadu loňského roku po žádosti bank o předčasné splacení úvěru v hodnotě 35 milionů dolarů zkolabovaly. Podle Pravdy se dále v auditorské zprávě, kterou list údajně získal ze zdroje blízkého vedení VSŽ, píše, že firma se bude muset zbavit všech dceřiných společností, jejichž „realizovatelná hodnota je minimální nebo žádná. S polečnost by tak údajně mohla získat 47 až 142 milionů dolarů, což ale na ozdravení hutí nestačí. Rozhodnutí o tom, zda věřitelé VSŽ podpoří plán restrukturalizace firmy dalšími úvěry, však prozatím stále nepadlo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).