Menu Zavřít

VŮLE MÍSTO PENĚZ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

R e v i t a l i z a c e     p o d n i k ů

Ministerstvo průmyslu a obchodu je přesvědčeno, že program revitalizace velkých českých podniků se může spustit od 1. ledna příštího roku, i kdyby se do té doby nenašla odpověď na otázku, z které kapsy se program bude financovat. Ministerstvo si totiž myslí, že program může běžet na úvěr, pokud bude patřičná vůle. A tu údajně všichni participanti mají: jak banky, tak podniky a ministerstvo průmyslu chtějí podnikovou sféru oživit. Pokud mezi těmito subjekty rozpory jsou, netýkají se prý věcných otázek, ale „jen toho, jak a kdo bude program financovat.

Zúčastněné banky však otázku peněz považují samozřejmě za principiální. Podle jejich názoru jednání, které se – jak už je zvykem – konalo opět minulý čtvrtek, vrátilo situaci do bodu nula: ministerstvo průmyslu navrhlo, aby program financovaly částečně banky, což ony považují za nepřijatelné.

ebf - tip - debata

Ministerstvo průmyslu zřejmě dalo na názor odborníků z ministerstva financí, kteří mají k celému zamýšlenému programu značně skeptický postoj a tvrdí, že hypotetický garanční fond nesmí být tvořen jen z veřejných financí, ale musí se na něm podílet také finance soukromé, tedy finance z bank. Přestože na poslední schůzce žádný zástupce ministerstva financí ani nebyl, Grégrovi lidé, zřejmě nabrífovaní právě z ministerstva financí, prosazovali, aby banky vložily do garančního fondu polovinu. Bankám ovšem připadá téměř komické, že by si de facto měly ručit za vlastní peníze. A Konsolidační banka jako další účastník jednání se dál vzpouzí nápadu, aby garanční fond měl formu její dcery, i když by byla zřejmě ochotna vykupovat pohledávky přímo od podniků zařazených do programu. Pak by se garanční fond nemusel ustavovat jako nová právnická osoba a proces by možná byl jednodušší. Nicméně ani Konsolidační banka nemůže jet naprázdno: vyžaduje finanční vyfutrování.

Takže ona absolutně základní otázka, byť bagatelizovaná ministerstvem průmyslu – totiž kde a za jakých podmínek na program vzít – zůstává dál viset ve vzduchu. Stejně tak možné námitky Bruselu, že program by z veřejných financí zvýhodňoval pozici českého průmyslu. Těchto námitek se obává ministerstvo zahraničních věcí, leč ministerstvo průmyslu oponuje tvrzením, že slučitelné s požadavky EU je v podstatě vše, pokud se to předem předjedná, a že zatím není předjednávat co. To je bezpochyby pravda.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).