Okolo jedenácti milionů hektolitrů roční produkce získávaných z necelých sto šedesáti tisíců hektarů - to je nejstručnější vizitka australského vinařství. Pro trochu lepší představu o jeho současných kvalitách je nutno dodat, že téměř polovinu tohoto množství země exportuje. Což ji s asi osmi procenty podílu na světovém vývozu řadí na čtvrté místo mezi exportéry.
Od 19. století, kdy se réva v Austrálii objevila, nabízela vinařská produkce po dlouhou dobu stolní vína nijak převratná, hrubšího výrazu a s vysokým podílem cukru. Teprve v posledních dvaceti třiceti letech se tamní vinaři vydali cestou kvality. Většinou se jedná o směsi dvou či více odrůd, přičemž nosnými sortami u bílých jsou ryzlink, chardonnay a semillon. Červená vína jsou zhusta kupáží tradičních odrůd francouzských, převažuje však shiraz. Nebo syrah, chcete-li. Tato odrůda dává v podmínkách země velice líbivá vína, ať už lehčí nenáročná, nebo opulentní, pečlivě vyškolená, s dobrou perspektivou pro delší ležení.
Asi šedesát procent australských vinohradů se rozkládá na územním pruhu mezi Sydney a Adelaide. Přestože se této oblasti často přezdívá australské Bordeaux, převážnou část produkce zde tvoří vína základních jakostních stupňů. To lepší z australské nabídky se rodí především v Clare Valley, oblasti Coonawarra a Barrosa. Druhým významným vinorodným územím je Nový Jižní Wales, kde byla vysazena první réva v Austrálii. Ostatní vinice jsou roztroušeny v daleko menší koncentraci, zejména ve východní části kontinentu.
Významnou etiketou vinařství Orlando je Jacob´s Creek, což je jméno jedné z nejlepších oblastí. V České republice nabízí tato vína společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, která jimi rozšířila portfolio své nabídky.
Jacob´s Creek Chardonnay Reserve 2003. Bledězlatá barva a těžká kytka širokého spektra jsou průvodními znaky chardonnay, které vykazuje typické znaky odrůdy a zároveň původu. V nose převládají vanilkovo-medové tóny, důrazné a intenzivní. Jen kdesi vzadu se marně snaží o prosazení sotva patrné akcenty ovoce a hroznu. Chuť poněkud zaostává za kytkou, její dominantou je až kovovým třeskem atakující kyselina, podložená minerálními valéry. Sametová hebkost vůně se ztrácí a zůstává tvrdý, až agresivní doběh, ve kterém ostatní komponenty téměř mizejí.
Jacob´s Creek Shiraz Reserve 2002 je víno temné barvy granátu s jiskřivými pablesky. Buket sestává z výrazných ovocných prvků s lehýnkým živočišným podtextem, dokreslený patrnou stopou po dřevě. V chuti se vedle sebe řadí ve vyváženém zástupu ovoce, animalita selského stavení, příjemný part hořčinky a elegantní akord dubu. Příjemný a dlouhý dozvuk má harmonický tah, který napovídá o pečlivém zpracování kvalitní suroviny.