Koníček, HoppyDog, Vrabčák či Skřečoňský
žabák. Najít v Moravskoslezském kraji minipivovar se zvířetem v názvu není nijak obtížné. Když si dá ale podnik jméno Nachmelená Opice, tak i v tomhle regionu působí nepřehlédnutelně. Michal Kuřec začal vařit na podzim roku 2015 a velmi rychle se ukázalo, že název nebude to hlavní, čím krnovský minipivovar zaujme.
„Cítím, že hlavním tahounem je IPA14%. Naši značku si prostě zákazníci většinou spojují právě s ní. Je to dané tím, že naše IPA je opravdu specifická a šťavnatá, jak já říkám“ popisuje Kuřec.
Pivovar loni uvařil 3200 hektolitrů, letos to prý může být až o 900 hektolitrů víc. O Nachmelenou Opici je zájem, a tak si pivovar dopřál novou varnu s objemem dvacet hektolitrů - původní technologie měla „jen“ deset hektolitrů - a vyšší kapacitu kvašení.
„Největším odbytištěm je Ostravsko, následuje Brno a okolí. Velice se nám daří i na Slovensku, v poslední době stoupá poptávka vPraze“ vypichuje Kuřec místa, kde je o jeho pivo hlavní zájem. V nejbližším
okolí pivovaru panuje ale jiná realita. „Bohužel kolem komína, myslím tím okres Bruntál, piva moc neprodáme. Je to dáno tím, že ve větších městech je po pivech z minipivovarů mnohem větší poptávka“ myslí si sládek.
Možná by se to změnilo, kdyby měla Nachmelená Opice přímo v Krnově i vlastní hospodu, nic takového se nyní ovšem nechystá. V pivovaru se prý Michal Kuřec rozhodně nenudí. „Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy“ dodává s úsměvem.
Slad, slad a zase slad
Seznamování s dovednostmi Michala Kuřce jsem během horkého červencového odpoledne začal u jeho svrchně kvašené dvanáctky Sun APA s 5,2 procenta alkoholu. Na bohatě vybavené etiketě, která je součástí každého piva z Krnova, se píše, že tento ejl vaří z chmelových odrůd Premiant, Cascade, Amarillo a Mosaic. Co mě ale - až tedy po svěží ovocité vůni - zaujalo nejvíc, je bohatá sladovost, a tedy i plnost piva. V Sun APA člověk cítí, že Kuřec naklíčenými zrny nešetří a navíc s nimi s citem experimentuje. Plnost pivu dodávají hned tři druhy sladů: český, bavorský a karamelový. Což je společně s americkými chmely výborná kombinace.
Na řadu přišel i citelně hořčejší speciál IPA 14%, jenž se honosí šesti procenty alkoholu. Vůně oscilující mezi citrusy a čerstvým jehličím se v ústech přelévá do razantní bylinkové chutě se správnou chmelovou hořkostí. I tady Michal Kuřec ukazuje, že má práci se slady (českým, bavorským, cararedem a caraaromou) zvládnutou velmi dobře.
Doporučení je jasné. Vzhůru do Krnova!
Nachmelená Opice Textilní 1, Krnov Sládek: Michal Kuřec Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme : kvůli horkému počasí dvanáctku Sun IPA, která osvěží a nakopne Prodej piva: přímo v pivovaru (jen skleněné a PET lahve či sudy) a pivotékách či restauracích, vlastní výčep pivovar nemá Otevřeno: pondělí až pátek 8.00 až 16.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz