Menu Zavřít

Výběr poradce se nelíbil

26. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Unipetrol

PRAHA (foj) - Antimonopolní úřad zkoumá, jakým způsobem vybral Fond národního majetku (FNM) poradce pro privatizaci společnosti Unipetrol. Při přípravě tendru, jeho následném vyhodnocení a uzavírání smluv má vládě a fondu radit sdružení firem McKinsey & Company, EEIP a West LB. „Na základě podnětu se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zabývá výběrem poradce. Dosud však neshledal důvody pro zahájení správního řízení,“ potvrdil mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Kdo si na způsob výběru stěžoval, však nesdělil.
„Privatizaci to neovlivní, příprava prodeje Unipetrolu může bez problémů pokračovat. Výsledky tendru na poradce již nelze zrušit,“ upozornila mluvčí FNM Petra Krainová. Fond jako zadavatel výběrového řízení může maximálně od ÚOHS dostat pokutu. „Již při tendru na poradce si na jeho průběh stěžovali někteří zájemci. Je běžné, že ten, kdo neuspěje, se snaží konečný výsledek zvrátit,“ dodala Krainová. Nový majoritní vlastník Unipetrolu má být znám do konce března příštího roku. „Nejsou žádné náznaky, že by tomu tak nemělo být,“ prohlásil počátkem minulého týdne premiér Vladimír Špidla. Samotný tendr začne do konce října.
Zájemců o balík 63 procent akcií petrochemického holdingu Unipetrol bude několik. Pravděpodobně maďarský MOL, konsorcium polské PKN Orlen a českého Agrofert Holdingu, dále Rotch energy a OMV. Spekuluje se i o účasti některého z ruských ropných gigantů. Vláda hledá strategického vlastníka již na druhý pokus. První zkrachoval poté, co vítěz předcházející soutěže Agrofet Holding odmítl loni v září zaplatit 361 milionů eur a požadoval změnu privatizačních podmínek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).