Menu Zavřít

VÝBĚR Z PĚTI

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Polsko

Nejvyšší křeslo se uvolnilo také v Polské národní bance, jejíž předsedkyně Hanna Gronkiewiczová–Waltzová nastupuje od 1. ledna příštího roku do vysoké funkce v Evropské bance pro obnovu a rozvoj. O jejím nástupci by měl ve druhé polovině tohoto týdne (6.–8. 12.) rozhodnout Sejm (dolní komora parlamentu) na základě návrhů, které mu předloží prezident Aleksander Kwasniewski. „Poslední zprávy hovoří o pěti navrhovaných kandidátech, z nichž jsou za favority považováni bývalý vicepremiér a ministr financí Leszek Balcerowicz a dosavadní člen bankovní rady pro měnovou politiku Dariusz Rosati, sdělil týdeníku EURO analytik varšavské pobočky Wood & Co. Marcin Mroz.

Největší šanci stát se novým guvernérem centrální banky má liberální ekonom a „architekt polské hospodářské transformace Leszek Balcerowicz, napsal minulý týden britský deník Financial Times. „V průzkumech veřejného mínění vyhrává prezidentův hospodářský poradce Marek Belka, ale sonda mezi polskými bankovními manažery vynesla na první místo Balcerowicze, uvedla vedoucí varšavské kanceláře Komerční banky Marcela Ma–yerová. Tomu, že se Balcerowicz chystá na nový význačný post, by nasvědčovalo jeho veřejné prohlášení ze 17. listopadu, v němž potvrdil, že již nebude zastávat funkci předsedy liberálně orientované Unie svobody. „Balcerowiczovo pravděpodobné zvolení do funkce by dobře zapadlo do současného vývoje na polské politické scéně, kde se v hospodářských otázkách sbližují Unie svobody a Svaz demokratické levice, vysvětluje Mroz.

Pozorovatelé však upozorňují, že Unie svobody a Svaz demokratické levice

v Sejmu, kde sedí 460 poslanců, nedají dohromady potřebných 231 hlasů, i kdyby všichni poslanci těchto dvou stran hlasovali jako jeden muž. Navíc varšavský tisk považuje za jisté, že část levicových poslanců svůj hlas Balcerowiczovi prostě nedá, neboť nemůže zapomenout na jeho „restriktivní řádění , když šéfoval resortu financí. Proto se spekuluje také o případné dohodě největší politické strany – Volební akce Solidarita (AWS), které podle výsledků parlamentních voleb z roku 1997 v Sejmu patří 201 křesel

EBF24

  1. s pravicovou Unií svobody se šedesáti hlasy: AWS podpoří Balcerowicze výměnou za hlasy unie při schvalování státního rozpočtu. Ten musí „protlačit menšinová vláda složená ze členů AWS. Malé šance na zvolení se připisují prezidentovu poradci Marku Belkovi. Tento levicový ekonom si nadělal nepřátele kritikou centrální banky i vlády. I kdyby nikdo z pětice kandidátů napoprvé neprošel, nemělo by to být drama. „Procedura je jasná. Prezident navrhuje, parlament schvaluje. Neuspěje–li Kwasniewski se svými kandidáty poprvé, nejspíš to udělá jako jeho předchůdce Lech Walesa, jehož návrh na zvolení Gronkiewitzové–Waltzové prošel až napodruhé, připomíná Mroz. Podotýká, že centrální banku nyní s přehledem řídí první viceguvernér. „Osoba guvernéra je

jistě důležitá. Ale v desetičlenné radě pro měnovou politiku Polské národní banky jeho váha odpovídá přesně těm deseti procentům, říká Mroz. A k rozruchu kolem nového guvernéra ČNB dodává: „V Polsku to příliš nechápeme. Myslím ale, že rating České republiky v zahraničí to určitě nezvedne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).